Vejprtské výtvarné sympozium je vždy plné rozmanitostí

Redakce 2019-06-26 10:25:00

VEJPRTY (otys) – Osm výtvarníků ze severních a západních Čech má tento týden namířeno do krušnohorského města Vejprty. Koná se zde totiž tradiční výtvarné sympozium (s pořadovým číslem 13.), které pořádá právě město Vejprty v prostorách tamní Galerie JA.RO. „Za ta léta, co se sympozium koná, jsme tak získali řadu zajímavých a hodnotných děl, které nám slouží jako dary pro oficiální návštěvy, přátele a další hosty. Případně pro ně máme i jiné využití,“ dodává k tomu Jitka Gavdunová, starostka města.

Sestava výtvarníků bude víceméně rovněž tradiční. Podruhé přijede z Liberce Lucie Vraňovská Šimonová a po dvouleté přestávce na předchozí ročníky naváže Zdeněk Slába z Karlových Varů. Z místních pak nebudou chybět kameník Stanislav Vojta Kovář a pochopitelně domácí galeristé Jiřina Romová se synem Jakubem. Sestavu budou doplňovat Ota Schnepp z Klášterce nad Ohří, Todor Stojanov z Jirkova a chomutovský Václav Suchopárek. Dá se tedy předpokládat, že na sympoziu vzniknou opět rozmanitá výtvarná díla od reliéfu v kameni a keramiky, přes abstraktní a krajinomalby až po řezbářské výtvory.

„O tom vlastně naše sympozium je. Každý ovládá něco jiného a má jiný pohled na svět od reálna až po futurologickou abstrakci. Někdo odštěpuje kusy z žulové desky, aby z toho nakonec něco vzniklo, jiný zase pomocí dláta či pily vytváří něco ze dřeva. Další se chopí palety a štětce a snaží se akrylovými či olejovými barvami vnést trochu světla na plátno, a tak podobně,“ říká Jakub Rom, který za Galerii JA.RO. již vloni převzal dlouholeté pořadatelské otěže po své matce. Sám je přitom zručným řezbářem. Svými díly navazuje nejen na tradiční krušnohorské řezbářství, ale i současnou modernu ve dřevě.

Výtvarníci začnou najíždět do galerie 27. června. 28. června večer proběhne slavnostní zahájení za doprovodného vystoupení pěveckého sboru MELUZÍNA. Sympozium bude zakončeno 30. června vernisáží hotových děl, které budou v Galerii JA.RO. k vidění také v průběhu prázdnin. Poté si je převezme město.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video