Park pod Sokolovnou ožil pétanquem a muzikou

Hedvika Mašková 2019-06-27 14:00:00

Přivézt do města trochu života. To se ve vzájemné spolupráci skvěle podařilo několika místním organizacím během nedělního odpoledne. Do parku pod Sokolovnou si přišli užít relaxačně-aktivní odpoledne s francouzskou hrou pétanque desítky místních občanů i turistů.

Město nechalo v jednom ze svých parků postavit hřiště na pétanque již před několika lety. Využít jeho potenciálu se rozhodlo pár žateckých občanů zastupující místní organizace – Žatecký Okrašlovací Kolektiv (ŽOK), Komunitní, kulturní a vzdělávací klub Budík a Rodáci Žatec – na jednom z pravidelných ranních klubů, které do našeho města před pár měsíci přivedl projekt Místa zblízka.

Odpoledne bylo určené všem věkovým kategoriím, kteří si chtějí zahrát společenskou hru pétanque, nebo si jen přijít poslechnout živou hudbu. Zapělo Duo Sound a na saxofon zahrála Soňa Pekárková. Někteří si jen přišli udělat piknik v trávě a nabídnout si orosené pivko z nedaleké hospody.

Zájem o akci pořadatele mile překvapil. Do pétanqového turnaje se přihlásilo šest týmů dohromady s patnácti členy. Pro velkou účast závodníků bylo potřeba vytvořit ještě hrací místo na cestě. Dorazil rovněž lidé z Kamaráda – LORM a desítky dalších, kteří si vyzkoušeli hru mimo turnaj na trávě. ,,Jeden soutěžní tým byl z Moravy (dovolenkám). Mimo soutěž hrál kluk z Ukrajiny a také pár na dovolené, co přijel z Amsterdamu (ona byla ze Zimbabwe),“ doplnil organizátor Vladimír Vlach z Žateckého okrašlovacího spolku.

Pořadí skončilo následovně: na třetím místě se umístili a hodnotné ceny si odnesli Jírovcovi, na druhém místě skončil tým PeTer (Petr a Tereza) a první místo brali otec a syn Kouťasové.

Aktivním účastníkem a podporovatelem akce byl i místostarosta Radim Laibl, který se podělil o několik zážitků: ,,Jde o první ročník této akce, která má za cíl oživit pro některé občany zapomenuté části města. Je třeba připomenout lidem, že by se podobné akce, při nichž bychom se sházeli, mohli opakovat častěji. Zároveň je třeba myslet na to, že Žatec nemá jen chmel a pivo, ale má spoustu krásných částí.“

Během odpoledne byla možnost zeptat se místních občanů, jak se jim v jejich městě žije. To je téma, které bylo již několikrát diskutováno na pravidelných Ranních klubech Žatecka.

,,Diskutovali jsme o tom, jak oživit centrum, proč to zde nežije. Důležité je si před tím udělat analýzu, k čemuž nám může pomoci intuitivní metoda, kdy vyzýváme obyvatele, aby zelenou barvou na mapě centra města označili místa, která mají rádi, modrou, kam často chodí a červenou místa, kde je nějaký problém,“ vysvětlila komunitní koordinátorkou projektu Místa zblízka Tereza Konrádová. Rovněž byly občanům k dispozici letáčky, na kterých mohli anonymně odpovědět na otázky: ,,Kam v Žatci rádi chodíte?“, ,,Jakým místům se naopak vyhýbáte a proč?“, ,,Kde v Žatci trávíte volný čas?“, ,,Kam byste vzali návštěvu?“ a ,,Co vám v Žatci chybí?“.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video