Za Janem Husem na Lestkov

2019-07-04 06:54:00

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ/LESTKOV (r) — V sobotu 6. července se uskuteční již šestý ročník Putování za duchem Mistra Jana Husa na Lestkov Sraz účastníků bude na náměstí dr. Edvarda Beneše v 10 hodin a později se cestou ke stáčírně u lázní mohou přidávat další účastníci. Akci organizuje Okrašlovací vespolek Klášterec aneb neformální iniciativa nelhostejných.

V čele průvodu půjde Jan Žižka a Jan Hus. Můžete se těšit i na Jana Želivského a další známé historické osobnosti. Na hradě se účastníci pomocí kouře z hořící biomasy pokusí vyvolat ducha Mistra Jana. Vrcholem akce bude opékání s Janem Husem, které tentokrát nebude životu nebezpečné. Pro děti budou připraveny drobné soutěže.

Proč putování za duchem mistra Jana Husa? Má Jan Hus něco společného s Lestkovem? Jak píší někteří historikové, ve druhé polovině prosince 1412 či na počátku ledna následujícího roku se podařilo zjistit Husův pobyt na Žatecku, kde jeho hostitelem snad byl Mikuláš Bohatý zvaný Augustinův, tehdy majitel hradu Egerberka (Lestkova). Oba se dobře znali, protože Mikuláš Augustinův, nejvyšší písař zemský, se zasloužil společně s Janem Husem o vydání Dekretu kutnohorského roku 1409.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video