Město představilo nové logo. Mezi občany budí rozporuplné reakce

Hedvika Mašková 2019-07-04 11:00:00

Logo, které chce město využívat pro svou propagaci a prezentaci, bylo vybráno. Do soutěže, která trvala dva měsíce, se přihlásily čtyři desítky autorů s více než stovkou návrhů. Vítězem však mohl být jen jeden, a tím se stal Jakub Jirsa z Hořovic. Obdržel certifikát a finanční odměnu 30 tisíc korun. Logo, které odkazuje ke královské historii města i chmelařství, však po zveřejnění budí mezi zdejšími občany rozporuplné reakce.

V soutěži se sešly jak návrhy od amatérů, tak profesionálů, kteří působí například v reklamních agenturách či grafických studiích. „Překvapilo nás, že dosah soutěže byl tak široký, mnoho účastníků bylo například z Prahy a středních Čech,“ uvedla předsedkyně Komise pro kulturu a cestovní ruch při Radě města Žatce, která grafické výtvory posuzovala v několika kolech, Simona Schellová. „Dva finální návrhy se stejným počtem bodů byly posouzeny formou diskuze členů komise, kdy se všichni jednomyslně shodli na vítězném návrhu od autora Jakuba Jirsy,“ dodala.

Návrh Jakuba Jirsy, který se grafickým designem přímo živí, je složen z horního symbolu, který je tvarován tak, aby vnější obrys symbolizoval korunu jako odkaz na královské město. V symbolu je použita konstrukce chmelnic, která připomíná historii chmelařství stejně jako na špici Chmelového majáku. Nápis ,,Žatec“ je pak umístěn mezi vodorovnými liniemi, znázorňující úpatí a střechu žateckého majáku. ,,Zaoblené hrany fontu navazují na konstrukci chmelnic, která je tvořena především dřevěnými kůly. Modrá barva navazuje na barvu podkladu žateckého znaku a červená barva odkazuje na barvu podkladu erbu bílého lva na městském znaku,“ vysvětluje význam, a z čeho se logo skládá, Jakub Jirsa.

Členové komise se však vyjádřili, že barevnost loga není definitivní. Nemusí zůstat jen u této kombinace barev. Zamlouvala by se jim i varianta v zelené barvě, která by ještě více podtrhla doména našeho města – chmelařství.

Nicméně, sto lidí, sto rozličných názorů. Ačkoli byly grafické výtvory důkladně posuzovány členy kulturní komise, ne všem občanům se vybrané logo líbí. ,,Já tomu vůbec nerozumím. Je děsný. Kdyby Žatec neznala, tak si říkám, co to jako je?“ zněl například jeden z komentářů na sociálních sítích. Lidem symbol na logu připomíná čínské hůlky, písmeno ,,W“, kácející se chmelové sloupy nebo ježka. Podle některých ani neplní zadání, že by mělo být jednoduché, originální, nezaměnitelné a použitelné i samostatně a mělo jasně a srozumitelně charakterizovat Žatec. Mnohým se nelíbil ani použitý font písma.

Pod několika kritickými komentáři se město vyjádřilo, že o oblíbenosti loga rozhodne až čas. ,,Loga si pořizuje v poslední době mnoho měst, která se chtějí propagovat a prezentovat. A proč logo místo oficiálního znaku? Protože městský znak je oficiální symbol a jeho užívání musí povolit rada města (říká zákon o obcích). Užití loga může mít volnější pravidla, takže například nemusí radní schvalovat akci každého spolku, který chce zdůraznit svůj patriotismus - pak je výhodnější logo než znak. Že jsou loga různá, ale vesměs jednoduchá, o tom se lze přesvědčit na internetu. Výhodou jednoduchých log je mimochodem i to, že je může nakreslit každé dítě ve školce a budovat svůj patriotismus. Pozitiv pro nové logo města může být tolik, kolik negativ - záleží na našem postoji,“ vysvětlilo město.

Členové kulturní komise také prozradili, že by mohly být všechny zaslané návrhy na podzim představeny široké veřejnosti formou výstavy.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video