Klíč od předzahrádek na ,,Hošťálu" byl předán

Hedvika Mašková 2019-07-05 14:00:00

Restaurace U Zlatého Beránka, Komunitní klub Budík a Sociální centrum Sedmikráska se již několik týdnů chlubí novými předzahrádkami. Jejich oficiální otevření však proběhlo minulé úterý, a to slavnostními fanfárami a předáním symbolického klíče místostarostou Radimem Laiblem zdejším podnikatelům. Následně předvedli svá hudební vystoupení žáci z místní základní umělecké školy.

Tři terasy, které vyrostly během minulého měsíce na Hošťálkově náměstí, jsou odděleny od parkovacích míst stromy v květináčích. Revitalizace Hošťálkova náměstí vyšla na cirka půl milionu korun.

Předzahrádky využívají místní i turisté k posezení, ale slouží a v budoucnu najdu více uplatnění při kulturních a společenských akcích. Terasu před Komunitním, kulturním a vzdělávacím klubem Budík již k pravidelným setkáním využívají účastníci Ranních klubů Žatecka.

,,Zahrádky a květináče jsou krásnou novinkou ,,Hošťálu“ a velmi dobře použitelné pro občerstvování kolemjdoucích. Toto však spadá do vedlejší činnosti spolku Budík, a pokud bych se měl vyjádřit k hlavnímu předmětu činnosti spolku, tedy pořádání veřejných akcí, tak toto řešení bohužel není optimální a je na něm vidět, že parkování prostě opět vyhrálo. Díky tlaku na nesnížení původního počtu parkovacích míst podél zahrádek musela být i zahrádka před Budíkem oproti původnímu plánu (který byl pro naše potřeby téměř ideální) zúžena natolik, že se její použitelnost pro venkovní akce tímto citelně omezila (přitom stačilo vzdát se jediného parkovacího místa a problém by nebyl). Přesto však v akcích chceme pokračovat, nicméně zúžilo se spektrum kapel, divadel aj. účinkujících, kteří se nám na zahrádku vejdou,“ vysvětlil provozovatel Budíku Ota Blail, který každoročně organizuje oblíbený Pestrofest.

,,Co se týče festivalu Pestrofest, tak jeho realizaci finální podoba zahrádky a umístění posledních dvou květináčů bohužel spíše zkomplikovala. Ale jde stále o pouhých cca osm až deset venkovních akcí ročně, tak chápeme, že v pohledu realizátorů, kde my jsme byli pouze přihlížející, nesehrály naše potřeby a náměty až tak podstatnou roli. My jsme si velmi přáli, aby došlo na realizaci původního záměru, tedy kromě zahrádek především veřejného trvalého zastřešeného podia pro potřeby pořádání akcí kohokoli (nejen Budíku), jimž by hošťálovské provozovny sloužily jako zázemí. Vlastně ani nevíme, na čem tento super záměr pro účely oživování centra nakonec zkrachoval. Navíc poté, co jsme byli okolnostmi donuceni realizovat sezónu 2018 přímo na dlažbě, jsme poznali její výhody jakožto prostoru bez bariér a rizik a vlastně se nám na ní fungovalo dobře. Nyní se skrze aktuální akce učíme fungovat v těchto nových podmínkách, kde zejména železné ohrazení a pouhé čtyři metry šířky jsou dva hlavní nedostatky jinak velmi pěkného dílka,“ doplnil Ota Blail a na závěr ještě dodal: ,,Především chci ale říct, že obecně vítáme konečně projev zájmu radnice o tuto krásnou část centra města a chci vyjádřit respekt za neutuchající podporu ,,ulice“ všem, kdo se za ni ,,perou“!“

Rada města rovněž projednala a schválila provoz teras a mobilních stromků v květináčích a pronajímatelé je budou moci provozovat i během trvání největších oslav chmele – tradiční Dočesné. Hošťálkovo náměstí by letos 6. a 7. září mělo být doplněno o menší nerušící atrakce se sníženou hladinou hluku.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video