Vězni vyrobili přesné kopie historických lavic

Hedvika Mašková 2019-07-11 14:00:00

Velká výzva! Tak by se dala zhodnotit další spolupráce obce Čeradice a Věznice Nové Sedlo, při které bylo ve vězeňské truhlářské dílně vyrobeno dvanáct nových lavic pro kapli sv. Andělů strážných v Čeradicích. Jako poděkování za precizní práci odsouzených a dlouholetou spolupráci mezi oběma subjekty proběhlo minulé pondělí v kapli malé setkání, při kterém byly lavice posvěceny žateckým farářem.

V truhlářské dílně Věznice Nové Sedlo pracovalo pod vedením vychovatele Josefa Michla šest odsouzených, u nichž jen dva jsou vyučenými truhláři. Práce na dvanácti lavicích, které měly být kopiemi historických sakrálních lavic, jim trvala zhruba půl roku. ,,Odsouzení již vyrobili leccos, ale pustit se do tak náročné práce, která nejenže musela být řádně zdokumentována, vyhotoveny technické plány a postupy činnosti, ale to nejdůležitější, museli být schopni vytvořit kopie truhlářským mistrů z poloviny devatenáctého století,“ podotkla mluvčí věznice Eva Koreneková.

Kvalitní práce odsouzených byla oceněna nejen ze strany ředitele, ale i zástupců obce. Někteří odsouzení dle slov ani nevěřili, co je práce se dřevem naučila. Mohli pocítit hrdost sami nad sebou a svými schopnostmi. Jeden s odsouzených prozradil, jak se dostal k práci se dřevem: „Ve Věznici Všehrdy jsem dostal možnost vyučit se v učebním oboru dřevovýroba. Po vyučení jsem pracoval v truhlářské dílně, kde se vyráběl nábytek z lamina pro jiné věznice. Po přemístění do zdejší věznice jsem dostal možnost pracovat na této dílně. Je to sice práce bez nároku na odměnu, ale dělám ji rád. Tato práce mne vnitřně uspokojuje, protože vyrobené lavice budou sloužit dlouhodobě k užitku dalším lidem a věřím, že jim budou dělat také radost.“ Dále prozradil, že by se po výkonu trestu truhlařinou rád živil. Sám si je totiž dobře vědom, že je o poctivé řemeslo v civilním prostředí velký zájem.

O šikovnosti odsouzených se mohlo přesvědčit několik místních při komorní akci minulé pondělí. Mohli usednout do dvanácti lavic s vyřezávanými stěnami ze smrkového dřeva, za které obec zaplatila 40 tisíc korun, což je částka pouze za materiál, dřevo a lak.

Lavice byly ten den posvěceny žateckým děkanem Josefem Augustinem Špačkem za přítomnosti starostky Vladimíry Chybové, ředitele věznice Miroslava Špalka a vychovatelů Josefa Michla a Alexandra Musila. Následoval kulturní program, při němž kytaristka Stanislava Bílková zahrála a zapěla píseň složenou pro slavnostní chvíli i skladby známých autorů Jaroslava Nohavici, Miro Žbirky či bratří Nedvědů.

Po skončení kulturního programu se akce přesunula ven pod lípu před kaplí, kde všichni společně zavzpomínali, připomněli si akce, které se za tu dobu v kapli pořádaly a také již přemýšleli nad další spoluprácí.

,,Ředitel věznice se vyjádřil, že by pro kapli vytvořili nový oltář. Nebyla jsem vůbec proti. Stálo by však za to opravit jako první podlahu v patře, kde máme harmonium. Je stará a my tam nemůžeme pouštět moc lidí. Přitom je tam krásný výhled a dají se odtud pořídit hezké fotografie. Uvidíme tedy, co nám pomohou odsouzení zkrášlit v kapli příště,“ prozradila starostka Čeradic Vladimíra Chybová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video