Montessori škola má potřebnou registraci! Od září začne fungovat jako regulérní školské zařízení

Jarka Cibulková 2019-07-15 11:11:00

Louny (caj) Rok intenzivní práce se vyplatil. Osmnáctého června rozhodlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o zápisu lounské pobočky Montessori školy do rejstříku základní škol. „Pro nás to znamená, že se od 1. září 2019 stáváme regulérní základní školou jako ostatní základní školy,“ uvedla zástupkyně ředitelky Hana Pšenská. Současně s lounskou pobočkou byla zaregistrována i pobočka Montessori školy Slaný v Kladně.

V Lounech působil Montessori klub od září loňského roku v komunitním režimu s podporou Základní a mateřské školy Montessori Slaný a Lesního klubu Louny.

Takto bude v dalším školním roce fungovat klubík, který navštěvují děti od tří do šesti let. Od září 2020 bude v nových prostorách jako mateřská škola, která bude také zapsaná v rejstříku MŠMT.

„2. září 2019 tedy otevíráme první trojročí pro žáky od prvního do třetího ročníku s kapacitou 25 žáků, s nimiž bude pracovat jeden pedagog a jeden asistent pedagoga. Základna je vytvořena z našich klubových dětí, kterých je v současnosti šestnáct, další žáci se zapisují průběžně,“ vypočítává Pšenská. Žákům nabídnou i školní družinu s otevírací dobou od 7.30 do 16 hodin.

„Díky spolupráci s Lesním klubem a podpoře města jsme mohli vybavit učebny hudebními nástroji a literaturou. Hodně nám tato podpora pomáhá. V budoucnosti chceme zkrášlit prostředí kolem školy. Vytvořit záhonky a zasadit keře a květiny,“ dodala zástupkyně ředitele.

S podobnými přírodovědnými aktivitami již mají své zkušenosti, na jaře vysadili kolem školy květiny, od dubna chovají ve třídě bource morušového. Je to dar od Montessori školky ve Vídni, s níž spolupracují. Zaměstnanci lounské pobočky byli v dubnu v Rakousku čerpat inspiraci. Okouzlilo je krásné, moderní prostředí, kde třeba využívají služby zahradní učitelky.

Dalším pozitivem pro školu je přidělení individuální dotace od lounské radnice ve výši osmdesáti tisíc korun z prostředku Fondu pro sociální věci a zdravotnictví. Poskytnutá částka je tvořena částkou dva tisíce na jedno dítě, které nyní klub využívá (celkem 27 dětí) a dále částkou ve výši měsíčního nájemného a části energií.

Přes prázdniny má také začít rekonstrukce přízemí školy v Poděbradově ulici, kam se přestěhuje školka (klubík). „Máme již projekt, mělo by tu vzniknout moderní, čisté prostředí s dostatkem místa. V současné době ho navštěvuje čtrnáct dětí, do nových prostor by se jich mohlo vejít až dvacet čtyři. Uvidíme, kolik dětí nám povolí hygiena,“ dodává Pšenská. Budovat se bude také do budoucna venkovní učebna, ZŠ a MŠ Montessori Slaný totiž koupila pozemek, který má zhruba pět tisíc metrů čtverečních, v Žerotíně a budou jej využívat všechny pobočky školy.

Školní děti během školního roku v Montessori klubu zažily spoustu zajímavých činností, v posledních dnech je okouzlila návštěva výstavy Zdeňka Buriana v Praze, na výletě byli také ve Hřivicích, zúčastnili se tělocviku na lounském koupališti, nebo si vyzkoušeli ve městě pomocí mapy společně dojít k cíli. Trénují tím orientaci i vzájemné vztahy, spolupráci a samostatnost vztahy. Ve středu před vysvědčením si pro rodiče připravili besídku - nejenže vymysleli divadlo o mimozemšťanech a nacvičili je, ale také sami nakoupili a připravili občerstvení.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video