U Zeměch shořelo pole, zasahovalo osmnáct jednotek

Lucie Steklá 2019-07-10 16:20:00

Zeměchy (lus) Čtyři profesionální jednotky a dvanáct dobrovolných jednotek z okresu Louny, jedna profesionální z Mostu a hasiči Elektrárny Počerady byly v pátek 5. července po třetí hodině odpolední povolány k boji s rozsáhlým požárem obilného pole mezi Zeměchy a Lipencem.

Požár byl nahlášen v 14.53 hodin. Do boje o úrodu se pustilo zpočátku devět jednotek hasičů, postupně bylo přivoláno dalších devět. Na poli začala hořet pšenice připravená ke sklizení, ohněm jsou ohroženy také balíky slámy ve zhruba desetimetrovém stohu.

Jednotky měli zpočátku zásahu k dispozici třináct hasičských vozů. Hašení ztěžoval silný vítr, úroda je navíc velmi suchá. Zasahovaly nejdříve se třinácti auty. Byly to jednotky z Loun, Žatce, Podbořan a Bitozevsi a také Mostu a Elektrárny Počerady, dobrovolné z Cítolib, Černčic, Hřivic, Lenešic, Líšťan, Postoloprt a Tuchořic, Panenského Týnce, Podbořan, Smolnice, Veltěž, Žatce.

Požár zasáhl území mezi obcemi Lipenec a Zeměchy a šířil se ve směru na Malnice. V blízkosti pole shořely dřevěné chatky. „Hořelo na ploše dva krát půl kilometru, tedy na sto hektarech. Jednalo se o posečenou pšenici, kdy na místě zůstaly stvoly, které byly připravené na balíkování, a díky tomu se oheň začal rychle šířit. Zásah trval zhruba do 19:30, hasiči měli na místě více než dvacet vozů, povolán byl také vrtulník, který nakonec nezasahoval. Kvůli množství jednotek musela být uzavřena silnice z Lipence do Zeměch. Čerpací stanoviště bylo zřízeno v obci Lipenec,” uvedli hasiči.

V celé republice od pátku až do odvolání platí kvůli pokračujícímu suchu výstraha meteorologů na nebezpečí vzniku požárů. Lidé nemají rozdělávat oheň v přírodě, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Měli by také dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Rozsáhlý požár pole. Požár na rozloze dva tisíce krát pět set metrů zdolávali v pátek vpodvečer hasiči několik hodin. Díky jejich včasnému zásahu byl před plameny uchráněn autobazar u Zeměch, požár hasiči zastavili „přímo na jeho prahu”.

Foto: SDH Hřivice

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video