Louny se dočkaly díla malíře Zdeňka Sýkory

Lucie Steklá 2019-07-10 21:51:32

Mozaika před divadlem je hotová. V nakresleném obrazci se ale našla chyba.

Louny (lus) Úprava piazzetty Vrchlického divadla v Lounech je u konce. Prostranství před Vrchlického divadlem má podobu černobílé geometrické kompozice, kterou na přelomu let 1962 a 1963 vytvořil ve světě uznávaný malíř a lounský rodák Zdeněk Sýkora na plechovou divadelní oponu. Vytvoření mozaiky Z. Sýkory na prostranství před vchodem do divadla ve městě vyvolává u některých nadšené reakce, u jiných naopak. Jiní mají projekt za vyhozené peníze, jiní za zbytečné plýtvání městskými financemi. Celkové výdaje na její vybudování byly vyčísleny na 8,9 milionu korun.

Spolek Sýkora 2020, který vznik mozaiky inicioval, nyní musí navíc vyřešit nečekaný problém. Po uveřejnění celého namalovaného obrazce koncem minulého týdne se totiž zjistilo, že je na piazzettě chyba. „Při zpracování návrhu Sýkorovy piazzetty došlo k chybě - v reálu chybí černý dílek. Při korektuře návrhu si toho Lenka Sýkorová nevšimla. Společně s Josefem Pleskotem pracují na nápravě. Doufáme, že dojde k opravě v brzké době a dílo tak bude autentické. Chybu objevil Slávek Novotný, kterému děkujeme za pečlivou kontrolu,“ uvedl spolek na svém facebookovém profilu. Chyba vznikla už v roce 2014, kdy se dělala první studie. Chybějícího trojúhelníku si tehdy L. Sýkorová všimla, ale chybějícího obdélníku bohužel ne.

 „Přes víkend jsem byl v kontaktu s Lenkou Sýkorovou. Odpovědnost bere na sebe, možná víc, než by musela. Chyba vznikla při překreslení obrazce před pěti lety, kdy se vycházelo z původní fotky a další jedné retušované. Paní Sýkorová se vyjádřila tak, že z její strany mělo dojít ještě k překontrolování a že finanční náklady bere na sebe,“ řekl lounský starosta Pavel Janda. Lounská rad-nice nyní bude zjišťovat, jak a kdy bude možné dokreslení chybějícího obdélníku.

Město Louny připravuje slavnostní otevření piazzetty na pondělí 15. července od 17 hodin. Nátěr byl dokončen v závěru minulého týdne. Termín by neměl být ohrožen. „Technicky slavnostní představení piazzetty stihneme. To, co je na prostranství před divadlem nakreslené, odpovídá projektu. Město tak nemá co reklamovat. Chyba vznikla již při překreslování do projektu. Určitě ale najedeme cestu, jak obrazec doplnit o chybějící část,“ dodal P. Janda.

Na realizaci Sýkorovy piazzetty přispěly desítky dárců v rámci veřejné finanční sbírky, kterou Spolek Sýkora uspořádal. Sbírka vynesla 1 674 550 korun a celý výtěžek byl předán Městu Louny na realizaci. Nejvyšší částku, 850 tisíc korun, darovala malířova manželka Lenka Sýkorová. Sto padesáti tisíci přispěla Nadace Charty 77 a pražská Galerie Zdeněk Sklenář piazzettu podpořila 33 333 korunami. Vyčíslené náklady na úpravu piazzetty byly ve výši 8 971 115 korun. Milion město zaplatilo za licenci L. Sýkorové, 1 028 500 korun stála projektová dokumentace, 181 500 vyšel autorský dozor, samotná realizace akce stála 5 738 244 korun, realizace nátěru 1 015 025, kontrolní geodetické zaměření 3 146 korun, 4 700 byly náklady na bezpečnost práce. Bezmála devítimilionové náklady ale o částku 3 266 195 korun snížily příjmy. Těmi byla dotace od ČEZu (525 tisíc), příspěvek spolku z veřejné sbírky (1,6 milionu a 74 550 korun), z prodeje kulových artefaktů město získalo 150 tisíc, za sankce za pozdní dokončení díla do rozpočtu přišlo 876 645 korun. Náklady na piazzettu tak činily 5 744 920 korun.

K divadlu se motiv symbolicky vrací po více než patnácti letech, kdy opona nenávratně zmizela, a rok před stým výročím Sýkorova narození. „Když stavěli Eiffelovu věž, zdaleka ne všichni byli nadšení. A dnes je to symbol Paříže. Věříme, že i Sýkorova piazzetta se stane symbolem města Louny a bude po chrámu sv. Mikuláše další dominantou a oblíbeným cílem návštěvníků,“ uvedla předsedkyně spolku Jolana Planičková. Činnost spolku tímto nekončí. Letos se chce vrátit k pořádání festivalu Kouzlo světla, který představuje audiovizuální umění.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video