Vojáci si připomněli padlého kolegu dvoudenním závodem

Hedvika Mašková 2019-07-19 14:00:00

Uplynulo pět let, kdy při sebevražedném útoku zahynuli čtyři příslušníci Armády České republiky – David Beneš, Jan Šenkýř, Ivo Klusák a Libor Ligač. Čest jejich památce vzdalo osmnáct armádních družstev při již tradičním čtvrtém ročníku závodu pojmenovaného po jedné z obětí – Memoriálu Davida Beneše.

Dva dny tvrdé dřiny prožívaly minulý čtvrtek a pátek čtyřčlenné týmy mechanizovaných jednotek, které do Žatce dorazily z celé České republiky. První den soutěžící sbírali body při střelbách, a to jak jednotlivců, dvojic i družstev. Následovaly dovednostní disciplíny v hodu granátem na přesnost v leže nebo z vozidla KBVP Pandur a v neposlední řadě plnění zásobníků do pistole a útočné pušky na čas. Po ukončení pokračovala soutěž nočním třicetikilometrovým přesunem se zátěží dvacet kilogramů.

,,Trasa vedla z posádkové střelnice Vršovice do Žatce a soutěžící ji museli zvládnout v šestihodinovém časovém limitu. Hodnotilo se samozřejmě i pořadí družstev. Po této části soutěž opustila dvě družstva, která odstoupila pro zranění,“ doplnil praporčík František Němec.

Další den začali časně ráno ve výcvikovém prostoru Pereč disciplínami mechanizované pěchoty – ženijní, topografické, spojovací a zdravotní přípravě. První disciplínou byla ochrana proti zbraním hromadného ničení. „Během ní si soutěžící vyzkoušeli taktický pohyb a manipulaci se zbraní v prostředcích individuální ochrany jednotlivce. Dále se pokračovalo v sestavování a přípravě radiostanic k provozu po fyzickém zatížení,“ popsal průběh dopolední části soutěže velitel praporu a současně ředitel soutěže podplukovník Stanislav Kočica. Následovala fyzicky velice náročná disciplína, která spočívala v dopravení protitankových min na určené místo plazením.

Závěr memoriálu se odehrál na sportovišti Flora v Žatci, kde na soutěžící čekala překážková dráha NATO se zátěží v plné bojové výstroji s kombinací fyzické zdatnosti (kačáci, žabáci a krabi, rovněž v plné výstroji) a rozebírání zbraní. Poslední pekelné disciplíny byly velmi atraktivní podívanou pro diváky. Na Floru přišly vojáky povzbudit desítky lidí.

,,Disciplíny jsou dělané tak, aby byly připodobněné skutečné akci a zároveň, aby to byla spolupráce lidí v týmu,“ vysvětlil praporčík František Němec.

Domácí tým ze 41. mechanizovaného praporu sice v memoriálu nezvítězil, ale jeden z příslušníků byl vyhlášen nejlepším střelcem. Vítězným družstvem se stal tým z 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce, druhé skončilo družstvo 14. pluku logistické podpory z Pardubic a třetí bylo družstvo 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

 „Byl jsem na všech ročnících, jelikož David byl můj kamarád, a touto soutěží si ho vždycky rádi připomínáme. Zároveň musím říct, že celá soutěž je rok od roku náročnější, komplexnější a víc se přibližuje k reálné činnosti vojáka mechanizované pěchoty. Rozhodně se těším na další ročník!“ shrnul dojmy za všechny týmy nadrotmistr Jakub Havel ze 14. pluku logistické podpory Pardubice.

Část memoriálu se odehrála také v Litvě, kde teď naši vojáci působí v rámci alianční předsunuté přítomnosti a zúčastnilo se ho několik armád NATO.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video