UNESCO: Přípravy na novou nominační dokumentaci

Hedvika Mašková 2019-07-23 14:00:00

Loni v létě se Žatci na Seznam světového dědictví UNESCO zapsat nepodařilo. Po květnové návštěvě delegace expertů z organizace ICOMOS se nyní začíná připravovat nová nominační dokumentace. Původní koncept se radě památek a sídel nezdál dostatečně propracovaný. Jak přesně se změní, není ještě úplně jasné. Doplnit by se ale rozhodně měla ucelená část chmelnic.

Po setkání s experty ICOMOS, což je poradenská organizace Výboru pro světové dědictví, už je však patrné, jakým směrem se město vydá. „Jednou z komponent určitě zůstane chmelařské Pražské předměstí. Druhou by se měla stát památkově chráněná obec Stekník a okolní krajina chmelnic. Jasným doporučením je pak popsat příběh chmele, tedy od šlechtění ve Chmelařském institutu přes činnost pěstitelů na chmelnicích a v sušárnách až po skladování,“ popsal očekávané hlavní body nového nominačního dokumentu předseda Steering Group a místostarosta Žatce Jaroslav Špička.

Z původní nominace možná naopak zmizí historický Dreherův pivovar jako její samostatná část. Uvažuje se také o snížení počtu chmelařských objektů, které jsou v památkové rezervaci a památkové zóně Žatec. Výsledkem by byl podrobnější příběh chmele a naopak mírné odsunutí dalších souvislostí, jako je pivovarnictví nebo bohatá historie centra Žatce, do pozadí nominační dokumentace.

V současné době jsou pro světové dědictví také velice citlivým tématem vysoké stavby, které v dnešních městech převyšují historické dominanty. V případě Žatce tak není přijímán v posledních letech postavený Chmelový maják.

„Zatím jsou to ale stále jen naše úvahy, k nimž jsme došli po setkání s odborníky z ICOMOS. Teprve v průběhu prázdnin dostaneme všechny připomínky písemně a začneme je postupně zpracovávat,“ uvedl Jaroslav Špička s tím, že vedle pracovníků města se na přípravě nominační dokumentace podílejí také chmelaři a pracovníci NPÚ a ministerstva kultury.

O zápisu Žatce do UNESCO se má jednat v roce 2022. Do té doby musí proběhnout celá řada povinných kroků, pro něž jsou stanovené termíny. Letos v létě padnou písemné připomínky k nominaci ze strany ICOMOS. Do příštího roku bude probíhat nominační dokumentace, jejíž vzorová verze by měla být předložena Výboru pro světové dědictví v září 2020. Předložení dokončené nominace proběhne na začátku roku 2021. Ve stejném roce by měla být nominace hodnocena a do města přijet komisaři. Posouzení žatecké nominace Výborem pro světové dědictví se tak posouvá na červen až červenec 2022.

V letošním roce předběhly Žatec v seznamu světového dědictví UNESCO Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří a poněkud nečekaně i Národní hřebčín Kladruby nad Labem, který nominační dokumentaci předal organizaci UNESCO teprve na konci loňského ledna! Po šestnácti letech od posledního zápisu má nyní Česká republika na seznamu světového dědictví UNESCO čtrnáct památek.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video