Vítězem „všelidového hlasování” se stal venkovní rehabilitační koutek pro seniory

Redakce 2019-07-18 09:31:00

JIRKOV (r) — Své vítěze už zná jirkovská obdoba participativní rozpočtové akce Jirkované sobě. Výsledky hlasování obyvatel města o návrzích na vylepšení života ve městě, které vymysleli jejich spoluobčané, radnice zveřejnila minulý týden. Z šestice finálových námětů, které do závěrečného hlasování vybrali odborní pracovníci radnice, největší podporu získal projekt s názvem Venkovní rehabilitační koutek pro seniory.

Vítězný projekt počítá s vybudováním venkovního koutku v areálu zahrady MěÚSS na Mládežnické, který zahrnuje nákup sedmi posilovacích strojů, terénní úpravy a vybudování přístupové cesty od branky ke strojům. Stroje byly vybrány po konzultaci s rehabilitačními pracovnicemi. Předpokládané náklady jsou 400 tisíc korun. Cílem je umožnit aktivním klientům (a nejen jim, ale i jejich rodinným příslušníkům a návštěvníkům) provádět rehabilitaci.

Na dalších místech se v následujícím pořadí umístily tyto projekty: Automatický externí defibrilátor (AED), Lodičky na zámeckém rybníku, Stezka bosou nohou, Veřejné místo pro grilování a Policie v akci (maketa dopravního policisty).

„Radní nyní uložili příslušným odborům a organizacím tyto projekty realizovat. Podle pravidel mají být podané návrhy zařazované do seznamu vítězných projektů, a to až do vyčerpání určené finanční částky. Pokud by se jednalo o projekt, jehož příprava si vyžádá delší čas, má být letos provedena jen příprava a jeho samotné uskutečnění bude zahrnuté do rozpočtu města na příští rok. Do programu Jirkované sobě město letos vyčlenilo jeden milión korun,“ uvedla radnice.

Defibrilátor pro Jirkov bude znamenat pořízení automatických externích defibrilátorů (AED) a jejich umístění na dvě místa ve městě — do nového informačního centra a do Olejomlýnského parku. Předpokládané náklady jsou celkem 157 tisíc korun a cílem je umožnit obyvatelům poskytnutí první pomoci ještě před příjezdem rychlé záchranné služby a tím zvýšit šanci na přežití.

Projekt Lodičky na zámeckém rybníku spočívá v pořízení lodičky, případně šlapadla na zámecký rybník na Červeném Hrádku a s tím související úpravou břehu tak, aby byl umožněn nástup do lodě a kotvení plavidla. Náklady jsou odhadnuty na 110 až 130 tisíc korun.

Stezka bosou nohou počítá s vybudováním naučné stezky bosou nohou v areálu Kludského vily. Jedná se o nový fenomén spojení relaxačního zážitku spojeného se zážitkem smyslovým.

Náklady jsou asi 200 tisíc korun.

Veřejné místo pro grilování usiluje o vybudování veřejného grilovacího místa v Olejomlýnském parku u pumptrackové dráhy, kde je již vybudované posezení a grilovací místo na něj přímo naváže. Posezení je možno pořídit jako stavebnici, kdy celkové náklady na pořízení, přípravu místa a údržbu se odhadují na 300 tisíc korun.

Projekt Policie v akci spočívá v pořízení tří přenosných a skládacích maket policisty. Makety mají být umísťovány dle aktuální potřeby. Náklady by neměly přesáhnout 45 tisíc korun a cílem je zvýšení bezpečnosti na hlavních silničních tazích a problémových pozemních komunikacích města Jirkova.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video