Oprava věží kostela se oproti předpokladům prodraží

Tomáš Skřipský 2019-07-20 13:34:00

STRUPČICE (r) — V plném proudu je oprava dvou věží kostela sv. Václava ve Strupčicích, která začala počátkem května. V průběhu prací se bohužel ukázalo, že poškození střešní konstrukce stavby v majetku obce je rozsáhlejší, než se původně předpokládalo.

„Malá věž a vrchní část velké věže byly sejmuty ve čtvrtek 27. června. Po demontáži a celkové opravě malé věže — v podstatě zhotovení nové —, vyvstává problém s jejím následným osazením, neboť spodní část krovu, pozednice a trámy, které nesou jak věž a střechu, tak i strop kostela, jsou ve velmi špatném stavu,“ informoval kronikář obce Miroslav Rokoš.

Původní projekt zahrnoval opravu celé střechy, ale jeho uskutečnění bylo z důvodu finanční náročnosti rozděleno na dvě části, tedy na opravu věží a následnou opravu střechy. Nyní je ovšem zřejmé, že při opravě věží bude nezbytné zároveň rekonstruovat i zhruba jednu čtvrtinu střešního krovu a vyměnit v něm větší množství trámů. Tyto práce však nejsou zahrnuty ve smlouvě o dílo, uzavřené s dodavatelem, a v rozpočtu obce nejsou na ně vyčleněny finanční prostředky. „Krov prohlédne mykolog a situaci posoudí statik. Ten také určí rozsah prací, vyčíslení nákladů provede projektant. Je snaha sehnat na tyto další práce dotaci, ale pro letošek jsou již dotační prostředky většinou vyčerpány,“ doplnil Miroslav Rokoš.

Smlouva o dílo stanoví, že případné vícepráce budou oceněny podle ceníku stavebních prací, přičemž zákon dovoluje vícepráce do výše 45 procent smluvní ceny za zakázku. Po demontáži malé věže a vrchní části krovu byla spodní část krovu přikryta plachtou, aby byla lépe zajištěna proti dešti, a odborníci budou řešit další postup. Oprava velké věže by se měla vejít do plánovaného rozsahu prací, třebaže i ona je v horším stavu, než se čekalo. Z výše uvedeného je zřejmé, že oprava se může i výrazně protáhnout a zcela určitě se prodraží. Termín dokončení je podle smlouvy konec letošního října; původně předpokládané náklady na opravu samotných věží byly 3,4 miliónu korun.

Foto : Původní dřevěné konstrukce malé a velké věže kostela sv. Václava — včetně narušené šindelové krytiny — na prostranství před kostelem. Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video