Vroutecký starosta jednal s ministrem o chybějícím lékaři ve městečku

Alla Želinská 2019-07-18 08:00:00

Na situaci v žatecké nemocnici se přijel předminulé úterý podívat i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Hovořil se zaměstnanci, vedením nemocnice, místostarostou i starostkou města o potížích týkajících se vztahů s Ústeckým krajem, financování i nedostatku personálu. Návštěvy ministra využil také starosta Vroutku Jaromír Kubelka, který s ním ten den hovořil o personálním problému s lékaři ve svém městě.

„S lékaři ve Vroutku to zatím vesele nevypadá. Odráží se u nás celorepublikový trend ubývání lékařů. Lékaři scházejí v nemocnicích i v ordinacích. Rovněž my máme personální problém. V minulosti jsme obeslali s nabídkou znovuotevření ordinace přes padesát lékařů. Dvakrát jsme vyhlašovali s pomocí krajského úřadu výběrové řízení. Jednali jsme s krajskou pobočkou VZP. Psali jsme na ministerstvo. V lékařských novinách jsme inzerovali možnost otevření ordinace. Nabízíme i finanční pobídku na rozjezd. Nabízíme byt. Víme o možnosti finanční podpory od ministerstva zdravotnictví,“ popsal ministrovi nemilou situaci s chybějícím praktickým lékařem ve Vroutku Jaromír Kubelka. Adam Vojtěch mu po-tvrdil, že finanční pobídka ze strany ministerstva je k dispozici. Mluvil o možnosti podpory zahraničních lékařů především z Ukrajiny. „Potvrdil mi nedostatek lékařů plošně, zvláště ve venkovské sféře a v menších nemocnicích. Hovořili jsme o zavedení systému, kdy stát popřípadě kraje by zřizovaly příspěvkovou organizaci nebo s.r.o., pod kterou by se hlásili někteří praktičtí lékaři. Tím by ubyla nadměrná administrativa těchto lékařů na malých obcích. Právě přebujelá administrativa je jednou z věcí, které odrazují lékaře působit v menších obvodech. Například vyřizování papírů pro zbytečně velký počet zdravotních pojišťoven zabírá lékařům mnoho času. Téma velkého počtu pojišťoven při jednání v nemocnici také zaznělo. Z lékařů se někdy stávají více úředníci než lékaři. Pan ministr navrhl, abych mu ještě napsal dopis a podle možností bude reagovat,“ vylíčil Kubelka.

V současnosti město Vroutek jedná s jednou lékařkou o možnosti obsazení místa. „Sdělila, že pro velké vytížení to v letošním roce nebude, ale po Novém roce uvidí. Tak zkoušíme a hledáme i jinde,“ dodává vroutecký starosta.

Ve Vroutku navíc chybí zubní lékařka, mladá doktorka Jana Zitková, která zde provozovala zubní ordinaci, ji „prozatím“ uzavřela. Bližší informace, na jak dlouho, neuvedla a neinformovala ani o dočasném záskoku. Její pacienti tak jsou mnohdy zoufalí, jelikož najít zubního doktora, který by přijal nové pacienty, je téměř nemožné.

Před několika dny starosta Vroutku od stomatoložky obdržel následující zprávu: „Termín opravdu říct nedokážu, pořizovat další auto momentálně nebudu a tak sháním doktora, který by do Vroutku nastoupil. Pokud se mi ale do konce srpna nepodaří najít doktora a nebo finance na nové auto, v ordinaci dále pokračovat nebudu. Vroutek mám ráda a samotnou mě to mrzí a tak sháním jak se dá a za jakýchkoliv podmínek. Určitě vás budu informovat, jakmile dojde k jakékoliv změně,” přislíbila MDDr. Zitková.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video