Právník lounské vagónky: Je až děsivé, jak snadno lze zničit fungující firmu

Redakce 2019-07-18 10:29:00

O aktuální situaci v lounské vagónce Legios Loco promluvil právní zástupce firmy Aleš Váňa.

V lounské vagónce to vře. Společnost Legios Loco na sebe podala návrh na insolvenci, někteří hovoří o insolvenční mafii. Jaká je aktuální situace v areálu, popisuje v rozhovoru právní zástupce společnosti Legios Loco Aleš Váňa. Rozhovor najdete ve videu na tomto odkazu. Nebo si ho přečtěte níže.


Jaká je situace v lounské vagónce, co se tam vlastně děje?  

Z hlediska společnosti Legios Loco je situace velmi špatná. Již od 28. června paní magistra Petra Hýsková, insolvenční správkyně společnosti Heavy Machinery Services (HMS), neumožňuje společnosti Legios Logo využívat areál bývalých lounských strojíren, nepouští dovnitř zaměstnance ani vedení společnosti. Situace je tedy takováto - společnost nevyrábí, nemůže dokončovat svoje zakázky, prodávat hotové výrobky. Nemůže se starost o chod společnosti, neboť se v areálu nachází všechna klíčová oddělení společnosti i kompletní vedení společnosti. To znamená, že nemá dokumentaci ani jiné možnosti, jak dále spravovat svůj podnik, zaměstnanci nechodí do práce. Tato situace trvá dodnes, takže situace je velmi špatná.

Legios Loco na sebe vyhlásila návrh na insolvenční řízení, je to tak?

Společnost Legios Loco se situaci snažila řešit, obracela se na soudy a policii se žádostí o pomoc. Kromě pozitivní zprávy z Českých Budějovic, kdy krajský soud minulý týden v pátek (12. 7.) v rámci jednoho rozhodnutí konstatoval, že Legios Loco má nadále užívající právo k předmětnému areálu, tak nikdo jiný společnosti nepomohl. Po takovéto době společnost nemohla jinak, než požádat o tzv. moratorium v rámci insolvenčního řízení, aby ochránila své další podnikání a měla alespoň nějaký časový prostor na to, aby tuto situaci zvládla, stabilizovala a pokusila se výrobu obnovit a rozjet, buď v lounském areálu, nebo někde jinde.

Je to jediná možnost, jak se můžete bránit? Na základě čeho vás insolvenční správkyně nechtěla do areálu v Lounech pustit?

Situace je poměrně jednoduchá. Společnost HMS je vlastníkem lounského areálu a nemovitostí v něm. Tento lounský areál užívá Legios Loco od července roku 2014, nepřetržitě v něm provozuje výrobu, o čemž ví všechny dotčené strany. Na konci června 2019 insolvenční soud v Českých Budějovicích rozhodl o tom, že prohlásil konkurz na majetek HMS. Insolvenční správkyně se den po prohlášení tohoto konkurzu dostavila do areálu a po nějakých jednáních a prohlídce areálu rozhodla, že celý lounský areál uzavře. Rozhodla tak sama, není to rozhodnutí soudu, není to zásah policie. Jenom na základě tohoto faktického rozhodnutí paní insolvenční správkyně, které vykonala za pomoci přizvané bezpečnostní agentury, nebo nějakých takovýchto podobných pracovníků, je společnosti Legios Loco bráněno v areálu pokračovat.

Insolvenční správkyně má ale v tomto případě poměrně neomezené pravomoci?

Insolvenční správkyně má zákonem vymezené pravomoci, ale já bych nepoužil slovo neomezené. Tady je klíčové to, co potvrdil Krajský soud v Českých Budějovicích, že Legios Loco má i nadále platnou nájemní smlouvu k tomuto areálu. To znamená, že toto je zákonné právo společnosti Legios Loco a každý je musí respektovat. Pokud chce někdo zasáhnout do nájemního práva jiného, do prostor, které používá, tak já tvrdím, že k tomu potřebuje souhlas soudu, nebo se musí jednat o zásah orgánu veřejné moci, například policie. Rozhodně odmítám, že by mohla takto do práv cizích osob zasahovat insolvenční správkyně.

Ona ale tvrdí, že ta učinila proto, že se obávala o majetek Heavy Machinery, která je v konkurzu.

Ano, četl jsem o tom v insolvenčním rejstříku. Paní správkyně tvrdí, že se v areálu nachází majetek HMS a pokud jsem správně četl, má se jednat o majetek v hodnotě až padesát milionů korun. Problém je, že podle mě nemůže tento majetek chránit způsobem, že areál uzavře a nevpustí do něj oprávněného nájemce. Pokud má paní správkyně obavu, že hrozilo nějaké nebezpečí, že tento majetek bude, já nevím, jestli odcizen, nebo ztracen. Proto zde máme policii, proto zde máme soudy, lze žádat předběžné opatření. Nebo pokud se kdokoli bojí, že se mu ztratí jeho majetek, nebo má být spáchán trestný čin ve vztahu k jeho majetku, tak normálně zavolat policii. Přijede policie, která má na to zákonné pravomoci, má na to kvalifikovaný personál, který situaci na místě vyhodnotí, provede příslušná opatření. Já rozhodně říkám, že toto by policie neudělala, nikoho by z areálu nevypudila, areál by neobsadila, umožnila by Legios Loco dál podnikat. Moje stanovisko k tomuto je, že tento důvod rozhodně není na místě, není případný a nelze takto postupovat v jakési nepodložené obavě, že se možná něco stane majetku HMS.

Nicméně část areálu insolvenční správkyně pronajala firmě, která je přímou konkurencí Legios Loco. Přechází už zaměstnanci k této konkurenci?

Víte, situace pro zaměstnance je obecně složitá a já jsem s nimi několikrát osobně mluvil. Musím ocenit jejich loajalitu a zájem o tuto věc. Vedení společnosti zaměstnancům vše vysvětluje, mělo s nimi několik schůzek, na první vedení řeklo, že se pokusí situaci vyřešit co nejdříve, že se obrací na polici a soudy. Bohužel vyjma jednoho pozitivního rozhodnutí Krajského soudu v Č. Budějovicích, nikdo nepomohl. Tudíž včera (16. 7.) proběhla další schůzka se zaměstnanci, kde jim bylo oznámeno, že zatím není fakticky cesta, jak se do areálu dostat, přesto, že soud říká, že nadále platí nájemní smlouva společnosti Legios Loco. Pro zaměstnance je to situace těžká. Slyšel jsem tam spoustu pozitivních ohlasů, nabídku podpory, lidi to chtějí řešit, stojí za společností. Samozřejmě ale pochopíte, že každý ze zaměstnanců má svojí rodinu, potřebuje vydělávat peníze a v situaci, kdy už jsou třetí týden doma z důvodu překážek na straně zaměstnavatele a nemohou docházet do práce, tak se bojí o svoji budoucnost. Bohužel mnoho z nich to asi bude muset řešit tak, že přistoupí na nabídky, ať už společnosti HMS nebo společnosti Dako a nechají se u nich zaměstnat. Budou docházet do stejného areálu, kde léta pracovali, budou vykonávat podobnou práci a zabezpečí tím sami sebe a ekonomickou budoucnost svojí rodiny. Takže toto rozhodnutí je pochopitelné, bohužel z hlediska společnosti Legios Loco je to katastrofální situace.

To znamená, jaká škoda tedy společnosti vzniká?

Vedení hovoří o částce deseti milionů korun denně. Pokud si vezmete, že roční obrat Legios Loco se pravidelně zvyšoval, tuším, že v roce 2017 dosahoval částky 1,7 miliardy korun, a nyní je již za hranicí dvou miliard korun, tak ta částka deset milionů denně nemůže být v žádném případě přestřelená.

Jestliže někteří hovoří o insolvenční mafii, myslíte si to také?

Já nebudu používat výrazy, jako je insolvenční mafie, jsou to zkratkovité výrazy a nechci se nikoho dotknout. Nicméně, já říkám, že postup insolvenční správkyně není v pořádku, a není možné v obavě o movité věci HMS zničit, dovést až do insolvenčního řízení, fungující společnost jednoho z největších výrobců nákladních vagónů ve střední Evropě. A zároveň způsobit škodu této společnosti i jejím věřitelům a jejím zákazníkům. Tento postup není v pořádku, ale výraz insolvenční mafie bych nepoužíval.

Uvědomujete si, že by tento model byl použit někdy při přebírání nebo likvidaci firem s vysokými majetky, s velkým Know-how, s velkým obchodním kapitálem?

Ve své praxi jsem se s takovýmto postupem nesetkal nikdy, a přemýšlím, jestli někdy v judikatuře soudu jsem něco podobného viděl. Každopádně taky můžete na vlastní oči sledovat v médiích, jak to probíhá, co se děje. Fungující firma, která každý rok láme prodejní rekordy, co se týká počtu prodaných vagónů, už se dostlala přes hranici tisíc vagónů v loňském roce, letos bylo naplánováno vyrobit 1 500 nových vagónů. Vidíte, že během tří týdnů se takováto firma octne v insolvenci, sama na sebe podá insolvenční návrh, aniž by rozhodl soud, aniž by zasáhla policie, jenom na základě postupu paní insolvenční správkyně.

Jak je to vůbec s jejím oprávněním vykonávat roli insolvenčního správce, někteří to zpochybňují. Nicméně, je stále zapsaná v rejstříku insolvenčních správců.

Z informací, které mám já, vím, že ministerstvo rozhodlo o odnětí oprávnění vykonávat funkci insolvenční správkyně. To znamená, že ho pozbyla. Vím, že podala žalobu a v rámci soudního právnictví se proti tomuto bránila. Pokud jsou mé informace správné, tak Městský soud v Praze rozhodnutí ministerstva potvrdil. To znamená, že paní insolvenční správkyně by neměla mít oprávnění. Na druhou stranu, nemám dostatek informací, co se stalo v mezidobí, jestli oprávnění dodatečně získala, nebo se tento stav napravil. Víc se k tomu vyjádřit nemohu.

Insolvenční správkyně má oprávnění funkci vykovávat, ze zákona může neomezeně na tomto území vládnout, právě proto, že HMS je v insolvenci. Může se domnívat, že Legios Loco je majetkově s HMS propojená. Můžete to vyvrátit?

Ano, společnost Legios Loco se proti tomuto tvrzení brání od začátku, předkládá důkazy, že tomu tak není, že zde žádná propojenost neexistuje. Co je pro tuto věc podstatné, i kdyby tu hypoteticky jakákoliv propojenost byla, to, co se děje, se neděje z důvodu propojenosti. Paní insolvenční správkyně netvrdí, že obsadila areál proto, že jsou firmy propojené, nebo proto, že ona sama by snad chtěla řídit nebo ovládat Legios Loco. Ona tvrdí, že zanikl nájemní vztah Legios Loco v podstatě ze dne na den, z minuty na minutu. Proto ona říká, že Legios Loco nemá v tomto areálu co dělat a do toho areálu ji nevpustí. Společnost se proti tomu brání a jak jsem již řekl, minulý pátek nám dal insolvenční soud za pravdu, že nájemní vztah nezanikl, ale dál trvá. Takže propojenost může být tvrzena, ale to není pravda a nemá to dopad na tuto věc.

Když jste tedy viděli, že tam problémy jsou, proč jste se nerozhodli areál opustit a tomuto riziku se vystavili?

Víte, situace je zarážející v tom, že tam nikdy žádné problémy nebyly. Společnost Legios Loco v areálu fungovala naprosto bez problémů až doposud. Nikdo jí nijak neomezoval a nebránil jí v užívání areálu. Legios Loco samozřejmě věděla, že vlastník areálu HMS je v insolvenci a počítala s tím, že může nastat situace vyhlášení konkurzu, to prostě nemůžete nikdy vyloučit. Jenže insolvenční zákon pro tyto situace říká, že jestliže dlužník skončí v konkurzu, což se stalo, tak nájemce může dostat výpověď, a to s tříměsíční výpovědní lhůtou. To se podle soudu stalo a nájemce se té výpovědi může bránit. Může podat žalobu na neplanost výpovědi, a když to velmi zjednoduším, aby to nevyznělo moc právnicky, tak pokud prokáže, že má dost peněž na to, aby si dotčený areál koupil, tak soud výpověď zruší a nájemce tam může pokračovat. Takže prvním krokem Legios Loco, jakmile dostala výpověď s tříměsíční lhůtou, bylo podání žaloby, v jejímž rámci doložila, že je připravena si lounský areál koupit, že má zjištěné financování na jeho koupi. To je cesta podle práva, takhle všichni čekali, že se bude postupovat, podle zákona. Nikdo nepočítal s tím, že fakticky areál bude uzavřen a společnost se do něj nedostane, i přes své platné nájemní právo.

Ve firmě společnost nefunguje, stále se tam nemůže dostat, co se tedy bude dít teď?

Nám nezbývá než pokračovat, obracet se na soudy, na Krajský soud v Českých Budějovicích, který vede toto insolvenční řízení, na okresní soud v Lounech, který by jako místně příslušný soud měl zasáhnout, a na policii. Jiné možnosti společnost nemá. Legios Loco se musí snažit dostat do areálu, mimo jiné proto, co už opakovaně řekl generální ředitel společnosti, že jsou v závodu hotové vagóny, dokončená výroba, které už jsou předané zákazníkům. Už stačí jenom otevřít dveře a zákazníkům je odvézt. Do dnešního dne se tak nestalo, zákazníci nemůžou za ty vagony zaplatit, i kdyby chtěli, ptají se, kde jsou naše vagóny, proč nejsou dodané. Takže společnosti Legios Loco nezbývá, než pokračovat v tom co dělá, doufat, že se někde dovolá pomoci, ať už u soudu, nebo na policii. A pokud ne, bude společnost muset vyčíslit škodu, která jí byla způsobena a je to škoda obrovská a tuto potom uplatňovat.

Legios Loco čelila insolvenčnímu návrhu už před dvěma měsíci. Kdo za tímto návrhem stál?

To je strašně zvláštní situace. Tady na tomto můžete demonstrovat, že vlastně společnost Legios Loco několik let bezproblémově funguje, a najednou na jaře čelí insolvenčnímu návrhu a nyní nastane to, o čem tady mluvíme. Ten insolvenční návrh byl šikanózní, to tvrdí Legios Loco od začátku a brání se tomu. Společnost říkala, že nikdy nebyla v úpadku, a že cílem tohoto insolvenčního návrhu nebylo získat peníze pro věřitele, který ho podal, ale poškodit jméno společnosti. Historie a pozadí té věci je trochu složitější. Šlo o to, že Legios Loco měla vztah se společností, která jí pronajímala automobily. Tuto společnost ovládla firma ze skupiny Czechoslovak Group, a aniž by předtím byla jakákoliv upozornění nebo výzvy – zaplaťte nám za pronájem automobilů, tak zničehonic pohledávka na zaplacení nájemného změnila majitele, byla převedena někomu jinému a ten subjekt okamžitě podal insolvenční návrh k městskému soudu do Prahy. Soud návrh odmítl pro vady a během pár dní ta pohledávka zase změnila majitele, a nový majitel zase podal insolvenční návrh, tentokrát ke Krajskému soudu do Českých Budějovic. Věřitelé se přihlásili snad tři, společnost od začátku tvrdila, že nikomu nedluží, že všechno je zaplacené a soud jí dal za pravdu. Řízení bylo zastaveno.

Věřitel nakonec sám ten insolvenční návrh stáhl.

Ano, sám ho vzal zpět a tím vlastně sám rozhodl o zastavení insolvenčního řízení.

Vypovídá toto o něčem?

O tom, že kolem společnosti Legios Loco se dějí takovéto zajímavé věci. Insolvenční řízení, které je od začátku bezdůvodné, nyní obsazení areálu, které už těžce dopadá na společnost. Vypovídá to o tom, jak se kolem Legios Loco děje něco nestandardního a pořád doufáme, že orgány veřejné moci proti tomuto zasáhnou a zarazí to.

Může to pro někoho být způsob, jak levně přijít k lukrativní firmě?

Víte co, já nechci v tomto směru spekulovat, já o pozadí té věci nevím nic. Ale samozřejmě, pokud by Legios Loco měla být zničena tímto postupem, tak je asi spousta subjektů, které uvítají, že můžou mezeru na trhu zaplnit. Zakázky, které má společnost nasmlouvané a které tvoří dvoumiliardový obrat, tak samozřejmě s radostí převezme někdo jiný. Já neříkám, kdo, nevím kdo, ale to, že tohle konkurence uvítá, to je samozřejmě logický fakt.

Takže je to součást konkurenčního boje?

Nevím, opravdu nevím. Ale poškození společnosti Legios Logo, poškození jakéhokoliv podnikatele na trhu, vždycky svým způsobem musí posílit konkurenci. Zákazníci musí k někomu přejít, zakázky někdo musí splnit, takže zákazníci vždycky přejdou ke konkurenci, to je podle mě logický fakt.

Konkurenční firma, která v areálu funguje a přebírá vaše zaměstnance, tak je schopná Legios Loco plně nahradit?

Opravdu nevím. Nás do areálu nikdo nevpustil. Tím nás myslím vedení firmy a mě osobně. Takže já nevím, co se v areálu děje, ale samozřejmě zákazníci, kteří mají objednané vagóny, je potřebují, proto si je objednali. Takže, jestli jim je nebude schopna vyrobit Legios Loco, kvůli tomu, co se děje, tak je poptají u někoho jiného. A jestli v tom areálu bude někdo vyrábět vagóny, tak je možné, že se budou vyrábět ve stejném areálu, akorát už je nebude vyrábět Legios Loco, ale někdo jiný, kdo bude pokračovat v podstatě v jejich zakázkách.

Opravdu je tak jednoduché fungující firmu tímto krokem zlikvidovat?

Já jsem z toho sám překvapený. Jak je to jednoduché, aniž by rozhodl soud, aniž by zasáhly orgány veřejné moci, jak se to snadno dá udělat a v jak krátké době. Je to až děsivé.

Žijeme v právním státě?

Já v to pořád doufám. Doufám, že přijde nějaký rychlý zásah ze strany státních orgánů a tato situace bude napravena, než bude úplně pozdě.

Jaký by to měl být zásah?

Nařídit obnovit původní stav. To znamená, pokud krajský soud řekl, že platí nájemní smlouva, no tak nájemce má právo užívat svoje prostory. A jakmile bude nájemce vpuštěn do prostor, může pokračovat ve výrobě, může prodávat hotové vagony a situace se dá zachránit.



Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video