I dítě se může stát dlužníkem, na kterého si „došlápne” úřad exekutora Výstava poukazuje na vážný celospolečenský problém

2019-07-25 07:42:00

CHOMUTOV/ÚSTECKÝ KRAJ (r, soš) — Ještě ani nestačily vkročit do dospělého života, některé z nich ještě chodí do školky, a přesto už mají na svém kontě dluh, který do jejich osmnáctých narozenin raketově vzroste. Na Chomutovsku je podle mapy exekucí zadluženo 63 dětí a mladistvých. V Ústeckém kraji je jich téměř pět set. Další tisíce dnes již dospělých lidí si dluhy přinesly z dětství. Nápravu tohoto neutěšeného stavu mohou zajistit dvě právní normy, kterými se bude zabývat Poslanecká sněmovna.

Jak se děti k dluhům dostanou? Je to překvapivě snadné. Stačí nezaplacená pokuta za jízdu bez jízdenky, rodiče, kteří nezaplatí městu odpad nebo regulační poplatek v nemocnici… Postupem času dlužná suma roste o sankce a nejrůznější poplatky, až se často z banálních částek stanou dluhy v řádu desetitisíců.

„Problémem je, že podle současného znění §31 občanského zákoníku se má za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku. Toto pravidlo se uplatňuje i na způsobilost nezletilého například k uzavření přepravní smlouvy. Ve chvíli, kdy vznikne nesplacený dluh, žalobu většinou díky formalismu české justice neprojednává soudce. A pokud ano, jdou zájmy dítěte většinou stranou,“ vysvětluje Daniel Hůle, analytik organizace Člověk v tísni. Ten se podílel na vzniku kampaně Zadlužené děti, ke které se váže výstava v Chomutovské knihovně. „Jde o několik typických dětských hraček, které jsou obmotány exekuční páskou. Vypadá to na první pohled absurdně, stejně tak jako je zcela absurdní samotný fakt existence dětských dlužníků,“ vysvětluje Martin Adam, koordinátor sociálních pracovníků v Chomutově.

Kromě těchto instalací je součástí kampaně také webová stránka www. zadluzenedeti. cz, kde se mimo jiné nachází kontaktní formulář, po jehož vyplnění budou zájemci pravidelně informováni o veškerém dění, které souvisí se zákony, které by s touto problematikou mohly konečně pohnout.

„Považujeme dětské dluhy za nemorální,“ řekla na představení výstavy dluhová poradkyně Lucie Vršecká. „Zvlášť pokud vznikl dluh tím, že rodiče za dítě nezaplatili poplatky, dítě přeci v 19 letech nemůže být potrestáno za to, že se o něj rodiče nestarali,“ dodala.

I pokud by se podařilo novelu prosadit, bude se týkat pouze případů, které ještě nejsou v exekuci. Další dětští dlužníci by ovšem díky ní již nebyli. Za dluhy dětí by již nesli plnou zodpovědnost rodiče. Nejen oni si mohou pro věřit nesplacené závazky například na soudě. Tam ovšem nezjistí vše. Je tedy nutné případně obvolat veškeré instituce, kde by mohl nějaký dluh být. Od magistrátu přes nemocnici po knihovnu.

S tím, kde pátrat a co dělat, mohou pomoci dluhoví poradci, kteří fungují v každém větším městě. Legálnost již probíhajících exekucí lze také prověřit na www. dolozkomat. cz. Výstava s příběhy zadlužených dětí bude v chodbě u dětského oddělení knihovny k vidění do 26. července.

Foto: Dluhová poradkyně Lucie Vršecká představila výstavu, která má upozornit na dluhy dětí. Zájemci zde najdou i kontakty, kam se mohou se svými problémy a dotazy obrátit. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video