Živá kronika zaniklých obcí

2019-07-26 07:16:00

REGION — Již podruhé se uskuteční akce, která přiblíží osudy zaniklých obcí na Klášterecku. Jedná se zejména o Mikulovice a Vernéřov, které musely ustoupit plánované výstavbě popílkoviště pro elektrárnu Prunéřov. Z tohoto plánu nakonec sešlo, přišly změny nejen politické, ale i technologické, a to odsíření. Obce už byly ale zlikvidované, ne však zcela. Zůstala kaplička u cesty mezi Kláštercem nad Ohří a Kadaní, nad níž se klene Mikulovická lípa, a také kostel sv. Mikuláše. Jeho obnovená kupole je vidět mezi stromy třeba od cesty z Chomutova do Klášterce nad Ohří, mezi poli a zalesněným návrším. Kostel tak zůstal jako jisté memento, podobně jako v Mostě byl kostel Nanebevzetí Panny Marie po likvidaci historické části města přesunut na kolejích. Tady byl ponechán na místě.

V krajině plné stromů a dnes již jen občas viditelných zbytků původních domů. Zůstal i původní hřbitov kolem kostela, který je upraven v pietní místo. Dávno se tu již nepohřbívá, většina hrobů byla odvezena jinam. Převládá tu přírodní ráz krajiny i určitá kultivovanost místa, o kterou se stará kadaňská farnost. A právě ve spolupráci s farností se tu za finanční podpory města Klášterce nad Ohří pořádá kulturní akce, která připomíná historii místa, a příchozím dává zažít zdejší genius loci.

Abyste se sem dostali, musíte ujít alespoň pár metrů pěšky, když necháte své auto u silnice pod mírným vrškem, nebo se vydáte i delší pěší cestou třeba právě z Klášterce nad Ohří nebo Kadaně. Hendikepovaní mohou přijet osobním autem až na místo před kostel. Je možné přijet i na kole.

Vloni byla v kostele k vidění výstava o historii obcí s i vyprávěním architektů Jaroslava Pachnera a Ladislava Komrsky o tom, jak je kostel, který pochází ještě z období gotiky, cenný. Letos bude v kostele výstava několika výtvarníků, kteří mají vztah k tomuto regionu. Zanechali tu již viditelnou stopu — grafik, malíř a sochař Herbert Kisza z Kadaně, malířky Marie Svobodová a Naďa Hoštová z Chomutova — či se ve své tvorbě dotkli duchovních témat jako například příležitostný malíř Zdeněk Fišr z Chomutova. Svou tvorbu představí i Jitka Větrovská z Klášterce nad Ohří, která tvoří pastely se vsazenými minerály z Krušnohoří. Tato tvorba byla oceněna certifikátem Regionální produkt Krušnohoří.

Akce s názvem Živá kronika Mikulovic a Vernéřova se koná v sobotu 27. července od 10 hodin. V úvodu zazpívá skladbu Ave Maria studentka konzervatoře Martina Heroldová z Kadaně, a po krátkém představení vystavujících výtvarníků promluví studenti z kláštereckého gymnázia, kteří se věnují sběru vzpomínek pamětníků. Představí tak svůj projekt, který začal vznikat před rokem. Literátka Markéta Kurešová přečte svou povídku, která souvisí s hledáním a nacházením pokladů zdejšího kraje. Od 12 hodin zde bude i výtvarná dílna Nadi Hoštové pro malé i velké. A na závěr odpoledního programu přijedou hudebníci z Perštejna, a to Janek & kapela. Poté farář Josef Čermák pronese závěrečné duchovní slovo a požehná na cestu.

Případné občerstvení by si návštěvníci měli raději vzít s sebou.

Vstupné na akci je dobrovolné.

 Text: Vlasta FIŠROVÁ

Foto: Archiv pořadatele

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video