Škola přes prázdniny nespí. Žáky ve třídách nahradili dělníci

Hedvika Mašková 2019-07-26 14:00:00

Úspěchem ve dvou projektech se pyšní Základní škola 28. října v Žatci. Během prázdnin se pro žáky připravují dvě ICT učebny se zaměřením na výuku cizích jazyků a informatiky, jedna přírodovědná učebna a také zavedení vysokokapacitního internetového připojení. Na realizace putuje dohromady téměř 9,7 milionů korun.

Základní škola 28. října v Žatci se stala úspěšnou ve dvou projektech. V prvním případě se jedná o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na rekonstrukci dvou učeben, bezbariérového WC a zeleně v areálu školy. Druhý projekt vypisovala místní akční skupina Vladař. Dotace 2,98 milionů korun škola uplatní při vybudování přírodovědné učebny.

,,Oba projekty se sešly v jenom termínu. V rámci IROPu se jedná o úpravu dvou učeben, do nichž se kupuje nový nábytek a pořizuje se nová IT technika – koncové počítače a interaktivní tabule. Navíc bude v rámci projektu zajištěna konektivita v celé škole, bezbariérovost a také revitalizace zeleně v areálu školy,“ popsala první z projektů, jehož celková hodnota je 6,7 milionů korun, ředitelka školy Jana Hassmanová. Necelý milion korun jsou neuznatelné náklady a spolufinancování ze zdrojů zřizovatele školy (Město Žatec).

Učebny informačních a komunikačních technologií budou sloužit pro výuku jazyků a informatiky. ,,Dvě učebny proto, aby nebyla v momentě, kdy se třída půlí, druhá půlka ochuzená. Jedna z učeben je pro 24 žáků, druhá pro 16,“ vysvětluje dále ředitelka školy.

V rámci prvního projektu se v celé škole zajišťuje konektivita, tedy plošné internetové připojení. To bude navíc v optice, aby bylo připojení dostatečně silné a mohli využívat všichni pedagogové, ale i žáci.

Dále projekt řeší problém bezbariérovosti. „Budeme kupovat schodolez, a vybudujeme bezbariérové WC. Je to podmínka pro získání dotace. Na bezbariérové WC jsme vyčlenili prostor, který dosud sloužil jako šatna uklízečkám. Nyní se o něco zmenšila, ale na oplátku jsme jim zázemí zrenovovali. Nechali jsme pro uklízečky a školníka vybudovat novou šatnu s vybavením a moderním sprchovým koutem,“ uvedla Jana Hassmanová.

V době, kdy na základní škole probíhala rekonstrukce tělocvičny, se mělo navazovat na revitalizací zeleně. „Teprve teď však sháníme dodavatele na realizaci. Na první poptávku reagovala jediná firma, která nakonec smlouvu nepodepsala. Proces se musí opakovat,“ vysvětlila ředitelka Základní škola 28. října v Žatci a dodala: „Naším záměrem je, kromě úpravy vnějších prostor školy i vybudování naučných stanovišť, která by sloužila jako názorná pomůcka ve výuce (např. arboretum nerostů, bylinek apod.). Aby žáci na vlastní oči viděli, jak vypadá čedič, křemen, vápenec a tak dále. Máme rovněž výuku pěstitelských prací. Necháme tedy i část, na které si budou moci žáci zkoušet pěstování různých plodin (především zeleniny a bylinek). Se žáky v rámci nejrůznějších projektů pěstujeme bylinky i nyní, kdy pozemek není k dispozici. Na keramickém kroužku vytváříme květináče a v pracovních činnostech děláme zápichy na popisky. Závěrečná výstava bylinek na chodbách školy byla zajímavá pro všechny žáky napříč ročníky. Někteří totiž opravdu neví, jak některé bylinky vypadají.“

Druhý projekt vypsala místní akční skupina Vladař. Za necelé tři miliony korun se vybuduje přírodovědná učebna, jež bude sloužit pro výuku fyziky, chemie a přírodopisu. Do učebny se budou pořizovat speciální měřící PASCO sady, interaktivní tabule a digestoř na pokusy.

,,PASCO sady včetně senzorů a rozšiřující sady čidel budou sloužit žákům prvního a druhého stupně. Malé děti mohou v učebně prozkoumávat v rámci pokusů fyziologii člověka, jako například dýchání, pohyblivost kloubů, koncentraci oxidu uhličitého, ovlivnění srdeční činnosti, tlak, tep, teplotu, ale také fotosyntézu rostlin nebo mohou zjišťovat, jak nezdravé jsou sladké limonády. Žáci druhého stupně budou speciální učebnu využívat při laboratorních pracích. Vyučující může pro pokusy využívat digestoř, kterou uvítají zejména chemikáři. Prováděné pokusy jsou díky audiovizuální technice snímány a promítány na interaktivní tabuli, a to včetně komentářů. Lavice v učebně jsou plánované pro skupiny 3 žáků a každá skupina bude mít k dispozici jednu PASCO sadu. Myslím, že všechny realizované změny pomohou posunout kvalitu výuky na naší škole opět o kus kupředu.“ sdělila na závěr ředitelka školy Jana Hassmanová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video