V Jirkově se snaží vracet život do centra i na zámek

2019-08-01 10:41:00

JIRKOV (soš, r) — Centra mnohých měst v celé republice zejí prázdnotou. Ty tam jsou doby, kdy se lidé za nákupy vydávali do obchůdků na náměstí, nebo si vyšli s rodinou do cukrárny. V Jirkově se rozhodli přitáhnout život do města ať už maličkostmi pro všechny, tak podporou drobných podnikatelů či kulturními akcemi, které osloví všechny vrstvy místních i přespolních. Postupně ožívá také zámek Červený Hrádek.

Posedět si uprostřed rušného dne v klidném koutě uprostřed centra města? Většinou nemožné. V Jirkově si již nyní může každý posedět v atriu zdejší městské Galerie. Kromě klasických laviček, můžete posedět i na jedné od řezbáře Luboše Sládka, kterou vyřezal na nedávném sochařském sympoziu v Olejomlýnském parku. V atriu by měl přibýt i přebalovací pult pro maminky s dětmi a tabule na malování. Vášnivé čtenáře by pak měla potěšit knihovnička.

I gurmáni si přijdou brzy na své. V oblíbeném Pražáku, jehož uzavření vířilo mnoho emocí místních patriotů, se bude opět vařit. Majitel slibuje rychlá levná jídla přímo od pultu. Na něco malého budete moci už brzy zajít i do bývalého Sportbaru, kde vyrůstá provozovna s netradičním názvem Kafé Bokofka. Bar uvnitř doplní sezení na lavicích, bude tady dětský koutek i oddělená odpočinková místnost s knihovničkou. Kavárna bude mít předzahrádku se šesti stolky a slunečníky. Otevření obou provozoven proběhne v srpnu. V druhé polovině prázdnin by měla být stabilizována i situace v zámecké restauraci na Červeném Hrádku. „Z různých diskuzí mohlo vyznít, že restaurace na zámku byla úplně uzavřena. Nebylo tomu tak. Pouze se v ní nevařilo denně, ale jen od pátku do neděle. Ostatní dny si návštěvníci mohli vychutnat kávu nebo zákusky, pořádaly se i dny s grilováním. Jednalo se o přechodný nedostatek personálu v době dovolených. Od srpna již bude restaurace fungovat standardně,“ upřesnila místostarostka Jirkova Dana Jurštaková a přidala i kulturní tip na letní zámecké pátky. Už od června to v zahradách Červeného Hrádku ožívá v rytmu rozličných hudebních žánrů. Nepravidelné hudební pátky zvou nejen místní na příjemnou procházku, kterou mohou zakončit posezením a poslechem zajímavé produkce kapel s vazbou na region. K dispozici jsou vždy i stánky s občerstvením. „Chtěli bychom, aby lidé, kteří na víkend neodjíždí z města, měli možnost strávit čas příjemně třeba v podzámčí,“ dodala místostarostka Jurštaková.

Tento pátek si zde na své přijdou rockoví fanoušci. Od 18 hodin vystoupí Lucie 2016 Revival následovaná skupinou Potěr. Vstup je zdarma a kdo bude mít zájem, může si vzít s sebou například deku a uspořádat si zde podvečerní piknik. Kromě pátečních hudebních produkcí chystá zámek další tradiční i netradiční akce. V srpnu si například přijdou na své milovníci Popelky.

Poslední šanci vychutnat si jeden z letošních filmových hitů zdarma, budete mít v improvizovaném jirkovském letním kině 3. srpna od 21.30 hodin. Velké promítací plátno se opět rozprostře na rozlehlou louku v revitalizovaném Olejomlýnském parku nedaleko centra města. Promítat se budou Ženy v běhu. Centrum města by mělo být živější nejen v létě. „Od ledna bychom poblíž měli postavit umělé kluziště, které bude lidem sloužit, dokud bude o něj zájem. Klidně i na jaře,“ upřesnila místostarostka Dana Jurštaková s tím, že kluziště by se mělo objevit v centru v době skončení vánočních trhů.


Foto: Nově otevřené atrium v Galerii Jirkov. Foto: Vladimír VACULA 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video