Pravěkým Žateckem nás v srpnu provede paleo artista Jiří Svoboda

Hedvika Mašková 2019-08-05 14:00:00

Paleo art se pokouší podle vědeckých důkazů vykreslit prehistorický život. V České republice žije spousta umělců, kteří se tomuto specifickému stylu věnují. Jedním z nich je i Jiří Svoboda, který v srpnových vydáních Žateckých novin provede čtenáře pravěkým Žateckem. Ještě před tím jsme se ho pro vás ale rozhodli vyzpovídat.

• Pane Svobodo, zabýváte se paleo artem. Vysvětlete mi, o co přesně se jedná?

Paleo art je podle mne umělecké ztvárnění pravěku. Mimo klasické výtvarné techniky bývá použito 3D modelů a v neposlední době hlavně počítačových animací.

• Kdy paleo art vznikl a proč?

Nevím to přesně, ale první mně známé rekonstrukce dinosaurů byly betonové modely vyrobeny pro Světovou výstavu v Londýně konanou roku 1851. Tyto modely se snažily lidem ukázat možnou podobu zvířat, jejichž pozůstatky byly tehdejšími vědci a nadšenci objeveny.

• Od kdy se rekonstrukcemi pravěku věnujete vy? Co vás k tomu přivedlo?

Dá se říci, že jsem se paleontologickou rekonstrukcí vážně začal zabývat v roce 2005, kdy jsem se zúčastnil vykopávek karbonského pralesa v Radnicích na Plzeňsku. Zde jsem se seznámil s našimi předními paleobotaniky a společně jsme vytvořili první rekonstrukce zde pohřbených rostlin a posléze detailní podobu celého naleziště.

• Popište mi proces, jak takový obrázek vzniká? Co všechno mu předchází?

Nejdříve musíte spolu s paleontologem dát dohromady veškeré dostupné materiály k danému tématu. Fotky fosílií, odborné články. Pokud rekonstruujete nějakého živočicha, potřebujete vědět, v jakém prostředí se pohyboval. Takže je nutné oslovit dalšího odborníka, například paleobotanika, který se specializuje na vyhynulé rostliny, a poté se vytváří jednotlivé nákresy. Až je vše schváleno, vytvářím teprve finální kresbu nebo obraz.

• Co všechno pravěkého umělecky ztvárňujete? Živočichy, rostliny,…?

Ztvárňuji veškerá možná témata. Od vzniku Země až ke čtvrtohorám. Zatím nejvíce rekonstrukcí jsem věnoval období karbonu a permu v Čechách a na Moravě. Z tohoto dosti rozsáhlého období mám desítky rekonstrukcí rostlin, zvířat a krajin.

• K jakým účelům rekonstrukce vytváříte? Nalezneme vaše ilustrace například v knihách nebo muzeích?

Moje rekonstrukce byly už součástí výstav v muzeích v celé České republice. Naposledy v Ústí nad Labem doplňovaly výstavu „Nelítostný pravěk“. V současné době můžete vidět reprodukce pravěkých krajin v Muzeu araukaritů v Lounech. Nebo můžete navštívit výstavu sdružení PAS v Předklášteří u Brna, kde vystavuji s dalšími třemi malíři a jedním kolegou vytvářejícím modely.

Dále publikuji v odborných časopisech a knihy mne také neminuly. Zatím však jenom doplňkově. Jmenoval bych například „Paleobotany“, což je celosvětová učebnice paleobotaniky, pro kterou jsem pod vedením doktora J. Kvačka namaloval tři rostliny z české křídy. Potom například knihu „Putování českým pravěkem“ autorů M. Košťáka a M. Mazucha. Knihy s větším podílem mých ilustrací se však připravují a nejpozději do půlky příštího roku by měly spatřit pulty knihkupectví. Nechci to však zakřiknout.

• Jste paleo artista i paleontolog? Chodíte do terénu hledat fosilie?

Rozhodně nejsem paleontolog, jenom umělecky ztvárňuji jejich představy. Při této práci samozřejmě hodně znalostí pochytím. Paleontologie je takový můj celoživotní koníček, takže se dostanu někdy i do terénu a vitrínky naší stěny zdobí různorodé fosilie.

• Kolik lidí se podobnými rekonstrukcemi v České republice zabývá? Spolupracujete s některými z nich?

Malířů, zabývajícími se pravěkem je u nás mnoho. Asi nejznámější je akademický malíř Jan Sovák, který se vrátil z Kanady a je celosvětově známý. Já jsem ve sdružení PAS (Paleoart and Science) při Mendelově muzeu v Brně) společně s Jaroslavem Bažantem, Pavlem Dvorským, Petrem Modlitbou a Jiřím Teichmannem. Dalšími, které znám osobně jsou V. Rimbala, M. Muškát, A. Hanák, D. Berger, a to je asi vše.

• Jak jsme na tom z hlediska paleo artu v porovnání se světem?

Já si myslím, že velmi dobře, ale to je jen můj osobní názor ...

• Je paleo art stejný jako jiné umělecké směry? Má nějaký vývoj?

Na tuto otázku jenom stručně... Vyvíjí se samozřejmě s novými vědeckými poznatky a ve druhé rovině to potom jsou počítačové rekonstrukce a animace, hojně využívané ve světových muzeích. Jak jsem slyšel, i v nové expozici Národního Muzea takové animace budou.

• Kromě odborných rekonstrukcí, věnujete se i jiné umělecké tvorbě?

Na jinou uměleckou tvorbu mi nezbývá čas. Maluji při zaměstnání, a tak to mám dost našponované.

• V dalších číslech našeho týdeníku se společně s vámi podíváme na to, jak to vypadalo v pravěku na Žatecku. Je naše území oproti jiným něčím výjimečné?

Já bych určitě vypíchnul skálu v Železné u Libořic. Jsou to mocné usazeniny druhohorního křídového moře a ještě dnes můžete podél tratě najít nějaké mušle. Lokalita je, ale už hodně vysbíraná a zarostlá. Pamatuji doby, kdy se daly tahat mušle i na stezce mezi kořeny borovic přímo z hlíny. Před dvěma lety jsem tuto stezku už ani nenašel.

Děkuji za rozhovor.

Hedvika Fajkusová


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video