Města chtějí změny v dopravě

Redakce 2019-08-10 10:31:00

CHOMUTOV/JIRKOV (spe, r) — Strategický dokument s názvem Plán udržitelné městské mobility měst Chomutova a Jirkova připravují radnice obou jmenovaných sídel. Plán se soustředí na všechny druhy dopravy od automobilové, přes autobusovou a železniční, až k pěší či cyklistické dopravě. „Prostřednictvím Plánu udržitelné městské mobility se zlepší kvalita života ve městě. Zvýší se tedy bezpečnost provozu, zkrátí se doba cestování, změní se parkovací politika města nebo se vybudují kapacitní parkovací plochy ve strategických lokalitách. Je to sice běh na dlouhou trať, ale vnímáme to jako krok správným směrem,“ řekl náměstek chomutovského primátora za rozvoj města David Dinda.

Mimo bezpečnosti či zlepšení parkování ve městě jsou cílem i další témata, která obě města trápí, jako jsou omezení produkce emisí a snížení prašnosti ovzduší. „A na to tento projekt nezapomíná. Chce totiž nalézt řešení, jak zmírnit nežádoucí vlivy dopravy na životní prostředí a zároveň negativně neovlivnit ekonomiku a mobilitu obyvatel,“ zdůraznil primátor města Chomutova Marek Hrabáč.

To by třeba mohlo znamenat, že se v Chomutově začnou ve velkém využívat udržitelné formy dopravy. Město by tedy začalo více podporovat pěší a cyklistickou infrastrukturu, sdílení kol nebo zajištění prostředků MHD, které by využívaly výhradně obnovitelné zdroje. Plán udržitelné mobility bude navržen ruku v ruce s trvale udržitelným rozvojem města. Do uličních prostor se tedy dostane více zeleně a myslet se bude i na hospodaření s vodou. To například znamená, že nově vzniklá parkoviště, vozovky nebo chodníky budou navrženy z propustných materiálů. Srážkové vody tak nebudou sváděny do kanalizací, jako je tomu doposud, ale budou zasakovány zpět do podloží.

Důležité je, aby se do projektu zapojili také obyvatelé obou měst a poskytli svůj vlastní pohled na věc. Zapojení široké veřejnosti pomůže důkladně zanalyzovat současný stav celého souměstí. Svou pomoc tak mohou lidé městům poskytnout vyplněním anonymního dotazníku nebo upozorněním na problematická místa pomocí pocitové mapy. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.mobilita-chomutov.cz.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video