Vdechli knihám nový život

2019-08-09 04:04:00

CHOMUTOV (soš) — Pět dní trvalo výtvarné sympózium v Chomutovské knihovně, které dalo šanci publikacím, jenž již byly neupotřebitelné — vyřazené nejen z knihovního fondu, ale také od široké veřejnosti. Jak si s netradičním materiálem poradili, jsme se v průběhu tvorby zeptali Jitky Kůsové a Josefa Šporgyho Švancara.

Jaké dílo tvoříte?

Jitka Kůsová: Chtěla jsem, aby lidé začali zase brát knihu jako osvětu — místo, kde se jim může rozsvítit na příští cestu. Jsme zvyklí příliš pracovat s internetem, kde dostáváme jen krátké informace, ale já myslím, že když chceme něco dělat pořádně, potřebujeme hluboké informace, které najdeme jen v té knize. Tvořím proto svítící pochodeň s korunou z knih.

Šporgy: Mé dílo má název Útulna, bude to posezení s kopulí. Každý se tam může usadit a být obklopen knihami.

Jaké jsou knihy jako materiál?

Jitka Kůsová: Měla jsem teoreticky postavenou celkovou konstrukci, než jsem zjistila, že se do knih nedá vrtat. Úmysl zůstal, ale musela jsem postup obměnit technicky, abych zvládla dílo dokončit.

Šporgy: S papírem jsem už zkušenost měl, s knihami ne. Stavební materiál je to zvláštní, speciální. Každá kniha má jiný rozměr, nedá se s ní pracovat jako s cihlou. Nejvíc času tu tak trávíme vybíráním. Nejlepší je pevná vazba. Nezdá se to, ale je to odolný materiál. Díla všech umělců si můžete prohlédnout na různých místech knihovny. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video