Prehistorie na Žatecku a jeho okolí

2019-08-09 14:00:00

Je tu čas prázdnin a dovolených. Volné chvíle u vody, či při cestě dopravními prostředky, si každý krátí jinak. Jistě hodně z vás sáhne po nějaké knize nebo časopisu, aby si odpočinul, ale i načerpal nějaké vědomosti a zajímavosti. Přesně pro vás je určen prázdninový seriál Žateckých novin, který trochu poodhrne oponu času a dá vám nahlédnout do dávné i méně dávné minulosti našeho kraje.

Konec prvohor aneb co se válí po polích za podivné kameny

Nejstarší pozůstatky života v Čechách se nacházejí na území tzv. Barrandienu. Rozprostírá se od Prahy jihozápadním směrem až za Beroun. Žili zde mořští živočichové starších prvohor, z nichž nejznámější jsou trilobiti. V době mladších prvohor, v karbonu, moře z české kotliny zcela ustoupilo. Nastala velká invaze rostlin. Na Kladensku a Plzeňsku se rozprostíraly husté pralesy plavuní a přesliček obřího vzrůstu a mezi nimi rostly stromovité kapradiny a kordaity. Těmto pralesům děkujeme za zásoby černého uhlí. Počátkem permu, zhruba před 300 miliony let se však změnilo klima a kolem řek převládaly ostrovy suchých lesů. Tato doba je už pro fosilie na Žatecku zajímavá. V období dešťů strhly povodně kmeny stromů a v zátočinách řek je přikryly bahnem a pískem. Tím se zamezil přístup kyslíku a kmeny nemohly ztrouchnivět. Časem bylo dřevo nahrazeno minerálními roztoky a takzvaně zkřemenělo (silicifikovalo). Další velké povodně potom tato torza roznesly až na Žatecko. Takže podivné dřevo, připomínající kameny, které můžete najít na polích a zahrádkách od Plzně přes Rakovník, Žihli a Podbořany, jsou zbytky suchých lesů, které pokrývaly naší planetu před zhruba 290 miliony lety.

Chcete-li shlédnout nádherné kusy zkřemenělých dřev, udělejte si o prázdninách výlet do Loun. V jedné z rotund se nachází Muzeum araukaritů.

Jiří Svoboda


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video