Třináct jednotek zasahovalo u požáru lesa u Kocandy

Lucie Steklá 2019-08-08 08:31:00

Lounsko (lus) K požáru lesa mezi obcemi Kocanda a Ročov mířilo minulý pátek v podvečer (26.7.) třináct profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů. Na ploše jednoho a půl hektaru hořel vysokokmenný smíšený les.

  Požár byl nahlášen v půl šesté večer, zpět na základny se jednotky vrátily po půl druhé v noci. Na místě byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Hasiči kvůli rozsahu požáru museli zřídit v Líšťanech čerpací stanoviště hasební vody, kterou kyvadlově dopravovali na místo události. Zasahovaly profesionální jednotky z Loun, Žatce a Bitozevsi, dobrovolné z Cítolib, Černčic (záloha na stanici Louny), Domoušice, Hřivice, Líšťany, Postoloprty, Ročov, Tuchořice, Veltěže a Žatec. Do odpoledních hodin druhé-ho dne hasičské jednotky prováděly v lese požární dohled. Co bylo příčinou požáru, se šetří.  

K požárům v horkých letních dnech dochází častěji, zvláště na polích. Nejčastější příčinou těchto požárů je technická závada zemědělské techniky (kombajny, traktory, automobily) nebo lidská nedbalost (např. nedopalek cigarety nebo se vznítí sláma od rozžhaveného výfuku automobilu). Hasiči se setkávají i s požáry, které způsobí kámen nebo jiný cizí předmět, jenž se dostane do techniky. Vzhledem k nadprůměrným teplotám na Lounsku stále platí zákaz odběru povrchových vod. Platný je do odvolání platí od 12. července na některých tocích Lounska včetně jejich přítoků a z vodních nádrží umístěných na těchto tocích. Důvodem je významné snížení hladiny těchto toků. Zákaz se týká potoků Chožovský, Mělecký, Hasina, Chomutovka, Hůrecký, Smolnický, Débřský, Drahomyšlská stoka, Slavětínský, Hrádecký, Dobroměřický, Dobročka, Žejdlík a Podšibeniční.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video