Nechceme zničit lesy v okolí, nechceme prach a hluk

Alla Želinská 2019-08-13 12:53:00

Zastupitelé Vroutku nesouhlasí s těžbou kaolinu kolem města

Zastupitelé ve Vroutku odmítli záměr, aby v okolí města začala těžba kaolinu. S plánem přišla společnost Kaolin Hlubany. Vroutecké zastupitelstvo se problémem zabývalo letos už dvakrát, a to v závěru června a pak znovu v červenci. V obou případech při hlasování vyslovilo za obec nesouhlasné stanovisko.

Minulý čtvrtek ke schůzi přišlo devět z celkových jedenácti zastupitelů a všech devět hlasovalo proti těžbě. Zástupci obce nesouhlasí především kvůli očekávanému negativnímu vlivu těžby na životní prostředí i na samotný život lidí ve městě.

„Při těžbě má být poničený les na Mlýnském kopci. Je to několik hektarů lesa. Pěkné a zdravé prostředí bude zničené, to tedy určitě nechceme,” uvedla zastupitelka Kateřina Jesínková.

„Chceme čistý Vroutek pro naše děti a pro příští generace. Nechceme tady všude mít plno prachu a bílého prášku, jak to známe třeba z Buškovic,” vyjádřil se zastupitel Ota Bureš. Ten svým kolegům předložil také ně-kolik odborných materiálů o tom, jaký dopad by těžba měla na okolí Vroutku. Studie například uvádí, že kvůli těžbě a vykácení lesa by bylo ohroženo 65 druhů živočichů a rostlin. Zastupitelé se kromě toho obávají také vysoké prašnosti, nárůstu těžké nákladní dopravy, hlučnosti a dalších negativních změn.

Těžit kaolin v okolí Vroutku by chtěla firma Kaolin Hlubany, a to podle své nové žádosti již od roku 2020. V dobývacím prostoru Skytaly si po geologických průzkumech vytipovala ložisko, z nějž by mohla vytěžit více než 1,5 milionu tun kaolinu. Těžba tohoto množství by trvala asi třicet let. Záměr není nijak nový, poprvé s ním firma přišla už v roce 2006. Už tenkrát ho tehdejší představitelé Vroutku odmítli. Teď se k němu společnost znovu vrací – i proto, že současné ložisko u Krásného Dvora, kde se kaolin těží, pomalu dochází a firma musí hledat nové možnosti pro těžbu.

„Obavy lidí ve Vroutku chápeme. Snažili bychom se ve spolupráci s obcí najít a vybudovat náhradní trasu dopravy,” sdělil v tisku ředitel firmy Kaolin Hlubany Karol Holub. Po ukončení těžby by pak podle něj proběhla rekultivace krajiny, což je dáno i zákonem.

Zastupitelé ve Vroutku přesto se záměrem nesouhlasí. „Stanovisko zastupitelů předáme báňskému úřadu, ministerstvu životního prostředí a dalším institucím,” upřesnil další postup starosta Vroutku Jaromír Kubelka.

Jestli se u Vroutku začne nebo nezačne těžit, o tom bude rozhodovat Český báňský úřad. První žádost před více než deseti lety zamítl. K žádosti o povolení hornické činnosti musejí těžební firmy předložit i takzvaný Plán otvírky přípravy a dobývání, jehož součástí jsou mimo jiné i vyjádření samospráv, tedy zastupitelstev měst a obcí. Ve Vroutku jsou zastupitelé teď jednoznačně proti.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video