Muž, který utýral Marečka, se zpovídá u soudu

Lucie Steklá 2019-08-14 14:34:09

Chlapec prý zlobil, tak ho chtěl převychovat. Obvinění čelí také chlapcova dvacetiletá matka

Louny, Ústí nad Labem (lus) Chlapec prý zlobil, otčímovi to vadilo a tak ho chtěl převychovat.

Tato slova zazněla z úst Josefa K. z Loun, který se u Krajského soudu v Ústí nad Labem zpovídá ze zločinu týrání a následné vraždy tříletého Marečka z Loun. Podle obžaloby jedenadvacetiletý otčím chlapce utýral, když ho po celém těle opakovaně mlátil holýma rukama a vařečkou nebo pálil kůži žehličkou a cigaretou.

V noci z 15. na 16. února podle obžaloby Mareček na následky zranění zemřel. Muži za to hrozí až výjimečný trest. V souvislosti s tímto případem čelí stíhání také chlapcova matka. Státní zástupce na ni minulý týden podal obžalobu k Okresnímu soudu v Lounech. Státní zastupitelství potvrdilo podání obžaloby na matku pro přečin ohrožování výchovy dítěte a neposkytnutí pomoci.

Podle obžaloby otčím chlapce fyzicky na-padal od ledna letošního roku. Vedle bití dlaní a vařečkou ho podle spisu také pálil cigaretami, žehličkou, posazoval ho na sporák, po celém těle ho kousal, sprchoval studenou vodou nebo ho nechával klečet s na-taženýma rukama, na které mu pokládal knihy. Vařečkou mu podle státního zástupce také násilím rozevíral semknuté čelisti.

K fyzickým útokům, kromě pálení malého Marečka, se muž přiznal. Týrání chlapce se odehrávalo v bytě, kde Josef K. žil společně s chlapcovou 20letou matkou. Otčímova brutalita vygradovala v noci z 15. na 16. února letošního roku. Podle obžaloby měl chlapec pohmožděniny, krevní výrony, trhliny ve svalu v krční páteři, pohmoždění mozku a následně i těžký otok mozku. „Mareček ležel v postýlce, byl ztuhlý a nereagoval. Tak jsem ho vzal do náruče, osprchoval jsem ho studenou vodou. Vytáhl jsem ho, převlíkl a dal jsem ho zpátky do postele. Nereagoval, tak jsem mu dal čtyři facky, napřáhl jsem se asi z půl metru. Vůbec nereagoval,“ popisoval situaci z osudné noci J. K. Muž před trestním senátem dále uvedl, že chlapec začal hodně zlobit, což ho vytáčelo, a chtěl ho proto převychovat. „Byl jsem agresivní, neuměl jsem to ovládat,“ vypověděl muž. Marečka prý chodili společně kontrolovat s chlapcovou matkou. Doktora nezavolali, protože se prý báli, že jim ho vezmou. Ráno když prý k postýlce přišel, chlapec nedýchal. „Zavolali jsme záchranku a já ho začal oživovat,“ podotkl.

V důsledku otoku mozku nezletilý chlapec mezi 3. až 5. hodinou ranní zemřel. Výpověď Josefa K. trvala přes hodinu. Podle jeho slov si neuvědomoval, že to může mít nějaké následky. Uvědomil si to údajně až ve vazbě.

Před soudem vypovídala i dvacetiletá matka mrtvého chlapce. Její syn údajně obžalovaného skutečně neposlouchal. S trestáním dítěte rukou přes zadek prý souhlasila, později s tvrdšími tresty prý ne. Lékaře ani jeden z partnerů, když už to bylo zapotřebí, nezavolal, týraného syna naopak přestali brát ven a začali ho před návštěvami schovávat v pokoji.

Hlavní líčení s mužem pokračuje během srpna výslechem znalců.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video