Hledají se dárci. Nemocnice hlásí nedostatek krve

Hedvika Mašková 2019-08-19 14:00:00

Krev je tou nejcennější tekutinou, jakou pro život potřebujeme. Přesto žatecká nemocnice eviduje její nedostatek kvůli nízkému počtu jejích dárců. Konkrétně je nouze o krev skupiny 0 a A, a to jak Rh+ tak i Rh-. Dalším problémem je i fakt, že někteří zaměstnavatelé nechtějí dárce z řad svých zaměstnanců uvolňovat z práce.

,,Vždy je důležitá krev té skupiny, kterou má konkrétní pacient a momentálně máme kritický nedostatek krve 0 a A pozitivní i negativní,“ uvedla Kateřina Vrabcová z Transfuzního odběrového centra Nemocnice Žatec a doplnila: ,,Teď je krize, protože v období dovolených chodí méně dárců a navíc mají někteří dárci blokaci po návštěvě rizikových oblastí, kde by se eventuálně mohli setkat s jistými infekcemi. Někdy blokace trvá měsíc, někdy půl roku. Některé exotické oblasti mají blokaci i na dvanáct měsíců. Některé infekce se totiž mohou objevit až po tak dlouhé době.“

S letními prázdninami přichází vždy problémy nejen s tím, že jsou dárci na dovolených nebo mají kvůli nim odstup, ale také pro vyšší nehodovost. Odběr krve je zvýšený.

,,Když nám krev chybí, musíme obvolávat jiné transfuzní stanice. Stává se, že pro krev jedeme do Sokolova, Klatov nebo Plzně. Máme zde sice krizovou zásobu v případě vážných nehod, ale jakmile se z ní něco vydá, musí se hned doplnit,“ upřesňuje Kateřina Vrabcová.

Za nedostatkem krve v žatecké nemocnici kromě jiného stojí i někteří zdejší zaměstnavatelé, kteří nechtějí své podřízené uvolňovat. Zaměstnanci, dárci, například přicházejí o finanční bonusy za řádné plnění docházky.

,,Dárce se nemusí z práce uvolňovat na celý den, ale doporučujeme odpočinek na rekonvalescenci a obzvlášť při prvních odběrech. Při některých povoláních dárci dokonce do práce nastoupit ani nesmí. Třeba piloti nesmí po darování krve týden do práce. Povolání je natolik náročné na pozornost, že to nelze. Také řidiči by měli mít minimálně 24 hodin přestávku,“ vysvětlila Kateřina Vrabcová.

Krev mohou muži chodit darovat pětkrát ročně a ženy čtyřikrát. Odebírá se 450 ml krve. Dárcům by mělo být od 18 do 65 let a měli by být zdraví. Před odběrem dostávají dárci snídani a čaj. Poté navíc dostávají balíček s drobným občerstvením.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video