Prehistorie na Žatecku a v jeho okolí: Druhohory

Hedvika Mašková 2019-08-18 14:00:00

Druhohory započaly obdobím triasu a to zhruba před 252 mil. lety. Skončily potom dramatickými událostmi před 65 miliony lety dopadem obřího meteoritu, na území dnešního Mexického zálivu. Po velkém permotriasovém vymírání se v přírodě uvolnilo mnoho nik, které zaplnily nové druhy živočichů. Objevili se krokodýli a želvy. Moře ovládli spolu se žraloky plesiosauři a ichthiosauři. Oblohu pak opanovali ptakoještěři. Nejúspěšnější však byli dinosauři. U nás je popsán pouze jediný druh dinosaura, který byl nazván Burianosaurus augustai a nalezen byl poblíže Kutné Hory.

Druhohory - mělká moře na Žatecku

Na Žatecku máme z druhohor mořské usazeniny a také nálezy fosílií tomu odpovídají. Vesměs se jedná o mořské bezobratlé živočichy: ústřice, hřebenatky, ježovky, amonity, různí plži, ryby, ale také rejnoci a žraloci...

Krásná druhohorní lokalita se nachází jen pár kilometrů od Žatce směrem na Podbořany. Poblíž železniční trati v Železné u Libořic můžeme vidět mocné mořské usazeniny křídového stáří. Místní tuto skálu nazývají Milberk. V tomto mělkém teplém moři se dařilo všem výše jmenovaným živočichům. Pojedete-li tedy vlakem z Měcholup do Želče, tak se za železničním mostem v Železné přesunete o 90 milionů let do minulosti. Až 25 milionů let po té, co se usadily na Žatecku tyto sedimenty, začal brázdit Ameriku známý Tyrannosaurus rex. 

Pokud budete mít cestu přes Podbořany, můžete shlédnout pěkné fosilie ve stálé expozici ,,Geologie Podbořanska“, kterou vytvořili J. Svejkovský a D. Koutecký a je umístěna v historické budově bývalého městského úřadu v centru města. 

Foto: paleoart.cz


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video