Úvod   /   Zprávy   /   Babybox v našem okrese?

Babybox v našem okrese?

Hedvika Mašková 2019-08-22 14:00:00

Náš okres je jediným v Ústeckém kraji, který nedisponuje babyboxem. Diskusi o vybudování babyboyxu v Lounech a Žatci vedli druhý srpnový týden zakladatel babyboxů Ludvík Hess, hejtman Ústeckého kraje a náměstek pro oblast zdravotnictví Stanislav Rybák.

Při mimořádně vlídném setkání bylo na místě poděkování Ústeckému kraji, který věnoval finance na zřízení babyboxu nové generace v Nemocnici Chomutov. Dále pan Hess, který od roku 2005 zakládá babyboxy, otevřel diskuzi o vybudování babyboxu v Lounech a Žatci. Lounský okres je totiž jediným v našem kraji, ve kterém babyboxy pro odložené děti chybí. Jednání o pořízení probíhají již několik let a vhodné místo pro otevření babyboxu se ještě nepodařilo najít.

,,Požádal jsem o pomoc při zřízení babyboxu v Lounech, posledním okresním městě Ústeckého kraje, kde bedýnka na nechtěná lidská mláďata není instalována. Prosil jsem o přímluvu také v Žatci. Obě města babyboxy dobývají dlouhou dobu a patří spolu se Žďárem nad Sázavou a s Tachovem k okresům, v nichž jsem neuspěl,“ komentoval na svých webových stránkách Ludvík Hess, jež si také nechává říkat ,,babydědek Lu“. Pan Hess však dále dodává, že má ze setkání dobrý pocit a možná je již ruka v rukávě. Detaily ale nechce prozrazovat, aby náhodou něco nezakřikl.

Babybox pro odložení děti pomáhá nejen jim, ale i rodičům a především matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o své novorozeně. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní. Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací. O dítě se bezprostředně postará zdravotnický personál, a pokud se o něj rodiče nepřihlásí, bývá dáno k adopci.

Výrobcem nové generace babyboxů je Zdeněk Juřica z Náměšti nad Oslavou. Zakladatelem a předsedou je Ludvík Hess z Kladna.

První babybox byl představen a otevřen 1. června 2005 na pražském Hloubětíně. V rámci České republiky jich je celkem 76 a od roku 2005 zachránily 194 novorozenců. Letos už bylo do babyboxů odloženo 14 dětí. V Ústeckém kraji vstoupilo rodinám do života díky babyboxu 18 dětí. V Ústí nad Labem bylo dle statistik odloženo nejvíce dětí, to je 6. V mosteckém babyboxu pak o jedno miminko méně. Naopak v Litoměřicích v babyboxu neskončilo zatím žádné miminko.

„Babyboxy vnímám pro rodiče jako ultima ratio a pro děti jako druhou šanci na život. Často hovořím o tom, že jsou to takové transportní stanice od rodičů, kteří děti nechtějí nebo vzhledem ke své sociální situaci mít nemohou, k těm rodičům, kteří o dítě stojí a chtějí ho,“ řekl babydědek Ludvík Hess. „Máme jediné přání. Aby již nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko," dodal.

Foto: Ludvík Hess se snaží o vybudování babyboxu na Lounsku. Foto: archiv Ústecký kraj

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video