Socha Ecce Homo se vrátí na své místo u Stebna – už 31. srpna

Alla Želinská 2019-08-20 14:42:00

Socha Ecce Homo z roku 1770, o které se dlouhé roky myslelo, že je nenávratně ztracená, bude opět zdobit cestu mezi Stebnem a Blatnem. Šedesát let ji ukrýval ve stodole jeden z obyvatel Stebna. František Václav Jelínek. Sochu zbičovaného a trny korunovaného sedícího Ježíše, která stávala na návrší nad Stebnem, v roce 1958 opilí mladíci srazili a poničili. Rozbitá na kusy ležela v příkopu u cesty. Drobné sakrální památky tehdy z české krajiny mizely rychle, řada z nich je nenávratně ztracená.

Socha Ecce Homo měla ale jiný osud. Zůstala zachována pro další generace díky dnes 83letému Františku Jelínkovi, který ji na sklonku šedesátých let coby příslušník vojenské základní služby na dovolené doma ve Stebně zachránil spolu se svým otcem a jedním sousedem z vesnice. Její zbytky v noci naložili na káru a odvezli do stodoly. Asi po roce k ní našel i hlavu.

Když se František Jelínek předloni v létě dozvěděl, že členové okrašlovacího spolku ne-chali opravit kříž s Ježíšem a plánují ho osadit na původní podstavec sochy z 18. století, rozhodl se jim o ní povědět. „Pořád jsem se bál, že ještě nepřišel ten správný čas. Pak mě trochu mrzelo, že jsem to neudělal dřív. Teď se ale těším, že se toto krásné historické dílo vrátí na své místo,“ svěřil se nám pan Jelínek v rozhovoru, který jsme před časem přinesli. „Netušili jsme, že socha existuje. Nyní už je zrestaurovaná a na své původní místo se vrátí 31. srpna. Křížek přemístíme o kousek dál na podstavec v poli u dvou kaštanů,“ říká předseda Okrašlovacího spolku Stebno 2020 Tomáš Ratiborský. Dva roky byla socha v restaurátorské dílně v Kozojedech ve středních Čechách. „Náklady na její opravu spolek vyčíslil na sto tisíc korun. „Z toho 65 tisíc pokryje dotace od Ústecké-ho kraje, od Nadace Občanského fóra jsme obdrželi příspěvek 25 tisíc korun. Zbytek uhradíme ze „svého“. Na činnost spolku jsme dostali 40 tisíc korun od města Kryry, pod které Stebno spadá,“ vypočetl Tomáš Ratiborský. Ke slavnostnímu odhalení zrestaurované sochy na místě mezi kaštany u silážní jámy cestou do Blatna má dojít poslední srpnovou sobotu v 10 hodin dopoledne. Ecce Homo posvětí kněz Richard Polák, pozváni jsou také zástupci města Kryr, Ústeckého kraje, Nadace OF a media.

Pro návštěvníky je připraven také odpolední program, a to divadelně - hudební odpoledne přímo ve vsi u altánu pojmenované Stebenské divadelní léto, které začíná ve 14 hodin. Jeho hostem bude amatérské divadlo NaOko z Chomutova, které zahraje pohádku pro děti Popelka a podvečerní představení pro dospělé Když blesk udeří. O dobrou náladu se také postará bluegrassová kapela Cobblestone (Dlažební kostka).

Region Podbořanska je mediálním partnerem této akce.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video