Bezprizorní chomutovské kočky už se mají kde zotavit

Soňa Šímová 2019-08-24 08:28:00

CHOMUTOV (soš) — Na konci července oficiálně zahájil činnost spolek Klubíčko Chomutov. Ten má za cíl alespoň částečně vylepšit situaci bezprizorních kočiček ve městě. Rekonvalescenční místností, kterou spolku pronajalo město, již prošlo několik svěřenců. Jak funguje? A jak můžete pomoci?

Spolek se zaměřuje na odchyty bezprizorních koček z Chomutova, následnou kastraci, která probíhá díky kastračnímu programu města a doléčení v nově vytvořené rekonvalescenční místnosti. Ta se nachází v budově vedle sportovní haly v ulici 17. listopadu. Dobrovolníci z Klubíčka zároveň šíří osvětu a informace pro veřejnost. „Bezprizorní kočky nám většinou někdo nahlásí, my pak vyhodnotíme, nakolik je situace akutní a podle toho buď přijedeme, nebo nám daného svěřence dotyčný přiveze. Hned v den příjmu se zařídí první veterinární prohlídka, poté zvíře umístíme do karantény v rekonvalescenční místnosti, nakrmíme ho a domluvíme si služby, kdy o něj chodíme pečovat.  Jakmile je to možné, zařídí se kastrace. Kočky tu tráví pět, někdy i více dnů,“ shrnula předsedkyně spolku Kateřina Krellerová. 

Po doléčení svěřenců ale práce dobrovolníků nekončí. Socializovaným kočkám se snaží najít domov, divoké již vykastrované pak vypustí zpět ven, ovšem snaží se jim v okolí najít podporu. „Tam bychom potřebovali pomoc od lidí, kteří mají vztah ke kočkám a bydlí v klidné lokalitě. Zajistíme krmivo pro danou divokou kočku a jednou za čas by nás měl informovat, jak se jí daří,“ vysvětlila předsedkyně.

Ještě než byla rekonvalescenční místnost zřízena, starali se o kočky dočasní opatrovatelé, kteří je měli doma. Samotná místnost ovšem nedokáže vyřešit vše a takzvaní dočaskáři jsou stále potřeba. „I když mi to bylo líto, odmítla jsem pomoci s koťaty, které ještě sama nejedla. Za jedno potřebují krmit každé dvě hodiny a navíc potřebují společnost, jinak pláčou. Takže takhle malé svěřence přijímáme opravdu jen v případech největší nouze. Pak se tedy ptám, jestli dotyčný nemá volnou nějakou místnost, kde by se o ně mohl postarat. Může to být třeba kotelna a podobně. My zajistíme základní veterinární prohlídku a odčervení, krmení, finanční záštitu, klec, záchůdek, stelivo, zkrátka všechno, co je potřeba, jen potřebujeme toho člověka. Jakmile kočkám najdeme domov, věci si zase odvezeme,“ vysvětlila Kateřina Krellerová.

Kočičí „zotavovna“ také uvítá stálé dobrovolníky, kteří by pomohli s péčí o kočky. „Je důležité si uvědomit, že jde stále o karanténní místnost. Kočky se tu zotavují po kastracích, léčí se z nemocí, což vyžaduje sterilní prostředí. Dobrovolník tak musí dodržovat přísné hygienické předpisy. Každý týden si pak domlouváme služby podle toho, jak kdo může, ale minimálně 3x denně tu někdo musí být,“ dodala předsedkyně spolku.

Materiálního vybavení má zatím spolek dostatek. Uvítá ale a krmivo (maso, kapsičky, granule) dezinfekční a čistící prostředky, pytle, hadry a houby. „Pokud se k nám někdo chystá, je nutné se domluvit předem na čase, který se nám hodí, protože v místnosti nejsme stále. Stačí se ozvat na telefon 606 894 108, e–mail klubicko.spolek@seznam. cz nebo na facebooku, kde jsme jako spolek Klubíčko Chomutov. Tam také každý může sledovat aktuální dění a nové svěřence. Nejdražší je ovšem veterinární péče. Proto uvítáme finanční dary na Transparentní účet spolku: 5704995379/0800,“ uzavřela Kateřina Krellerová.

V případě naplnění kapacity místnosti nebo pokud se do uplynutí doby rekonvalescence nepodaří najít svěřenci domov, spolupracuje spolek i s okolními útulky.

Socializované kočky tak dostanou šanci na domov. Vybrat si čtyřnohého kamaráda můžete například v kadaňském spolku Petronella.

Foto: V rekonvalescenční místnosti najdou bezprizorní kočky potřebné zázemí. Nachází se v ní tři klece s pelíšky a další věci nezbytné pro krátkodobý pobyt v karanténě. Foto: Spolek Klubíčko

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video