Vladimír Slanina je mistrem Evropy na dračích lodích

Iveta Drlíková 2019-08-28 08:29:00

Na konci července proběhlo ve španělské Seville Mistrovství Evropy v závodech na dračích lodích, kde poprvé startoval i žatecký Vladimír Slanina starší, jehož doménou je především rychlostní kanoistika na divoké vodě. Odskok na klidnou vodu mu ale vyšel náramně, takže si domů ze šampionátu přivezl jednu zlatou a tři stříbrné medaile. Cenné kovy vybojoval s reprezentační posádkou z klubu Moravian Dragons z Přerova.

„K dračím lodím jsem se dostal přes kolegu z reprezentace, který se mnou jezdí divokou vodu. On už s nimi byl na dvou vrcholných akcích. Tato reprezentační dračí posádka potřebovala jednoho nalevo pádlujícího kanoistu. Já jsem sice pravák, ale jako singlíř na divoké vodě trénuji obě ruce stejnoměrně, tak jsem to s nimi zkusil. Prošel jsem ze tří uchazečů, a pak jsem s nimi absolvoval několik tréninkových kempů a podřídil jsem tomu i částečně letošní přípravu. Jezdím za reprezentační klub MORAVIAN DRAGONS Přerov. Připravoval jsem se na dračí lodě prakticky od podzimu minulého roku i doma na Ohři. Trénuji normálně jako na divokou vodu, akorát jsem pozměnil tréninkové fáze. Je tu i rozdíl mezi technikou pádlování. Základy jsou stejné, ale pádlování na dračích lodích je více frekvenční, strojově se opakující. Je i jiné zasednutí lodě a taky technika záběru, jinak je to stejně silový sport, jako kanoistika,“ vysvětluje novopečený evropský šampion z dvoukilometrové trati v kategorii dvacetičlenných smíšených posádek.

První medaili na mistrovství ve Španělsku, a to stříbrnou, vybojovali ve sprintu na trati pět set metrů, kdy v součtu dvou jízd nestačili pouze na posádku z Ukrajiny, bronz brali Italové. V dalším závodě MIX dvacetičlenných posádek, dojeli na stejné trati až na šestém místě. Zato na trati dva kilometry MIX se jim dařilo náramně, a zaslouženě se stali mistry Evropy. Druzí byli o pouhých 0,13 vteřiny Rusové a třetí Němci o 1,38 vteřiny, což byl nejtěsnější rozdíl mezi třemi nejlepšími v historii závodů mistrovství Evropy. Další dvě stříbrné medaile si pak vyjeli v kategorii mužská desetičlenná posádka na dvoukilometrové trati, kde zvítězili Rusové, a ve stejné kategorie ještě ve sprintu na dvě stě metrů, kde vyhrála Ukrajina a třetí byli Italové.

„Letos už žádný závod na dračích lodích absolvovat nebudu, toto byl můj letošní vrchol. Dál se budu věnovat divoké vodě, která je pro mne prioritou. Přesto budu od zimy trénovat na další sezónu, kdy jsme s přerovskou posádkou domluveni, že s nimi pojedu, pokud se vše zadaří, mistrovství světa,“ dodává Vladimír Slanina st. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video