Prehistorie na Žatecku a v jeho okolí - Čtvrtohory

Hedvika Mašková 2019-09-02 14:00:00

Prázdniny se blíží ke svému konci a taktéž i seriál o pravěku Žatecka dospěl ke svému poslednímu dějství. Oponu za ním zavře nejmladší geologické období, které trvá dodnes – čtvrtohory. Ze školy víme, že v tomto období vznikl člověk, párkrát se opakovala doba ledová a po pláních se potulovala stáda mamutů, srstnatých nosorožců a jiné chladnomilné zvířeny. Na Žatecku tomu nebylo jinak.

Na počátku 20. století sbíral tehdejší přednosta železniční stanice v Žatci J. Beneš fosilie čtvrtohorních savců z pískovny v Holedeči. Ty v roce 1904 a 1912 předal archeologickému oddělení Národního muzea. Paleontologické oddělení, které je nyní vlastní má zbytky mamutů, jeskynního medvěda, srstnatého nosorožce, vlků, divokých koní, zubrů praturů a jiných savců. Takže i ve čtvrtohorách bylo na Žatecku pěkně živo. Krajem tekla velká řeka lemovaná řídkými lesíky tvořenými převážně břízkami a jehličnany. Na březích rostly hojně vrby.

Tyto nálezy jsou tedy více než sto let staré, ale co dnes? Příznivce pravěku potěším, protože nejnovější nález čtvrtohorního divokého koně je necelý rok starý. Můžeme za něj poděkovat panu Milanu Zahradníkovi, který objevil část kosti při stavbě základů pro garáž v Železné. Duchapřítomně nález oznámil a během dvou dnů přijel do Železné paleontolog Národního muzea v Praze Boris Ekrt, který nález určil jako Equus caballus. Kost potom odborně zakonzervoval. Vzhledem k tomu, že pan Zahradník znal přesné místo nálezu, víme, že koník byl pohřben ve vodním toku, respektive jeho malá část mršiny byla na místo zřejmě donesena povodněmi.

Nyní už mi nezbývá, než se s vámi a prázdninovým seriálem rozloučit, protože další dějiny už jsou věkem lidí a spadají tak do oboru archeologie. Máte-li někdo doma nějakou zajímavou fosilii, nafoťte ji a pochlubte se na e-mail: permokarbon@seznam.cz. Udejte prosím i místo nálezu. Nejhezčí nález možná Žatecké noviny otisknou.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video