Rekonstrukce komunikací před Dočesnou trápí pořadatele, návštěvníků by se dotknout neměly

Hedvika Mašková 2019-09-03 14:00:00

Rekonstrukce v centru města se podepíší na letošních, v pořadí již šedesátých druhých, oslavách chmele a piva. Návštěvníků, kteří do našeho města zavítají, by se dotknout neměly. Vše však ukáže až samotný průběh. Rozhodně se ale můžeme všichni těšit na pestrý program na čtyřech pódiích, na více než padesátku pivovarů a novinku v podobě SMS hlasování v soutěži o ,,Pivovar Dočesné 2019”. Letošní oslavy budou probíhat jako vždy v pátek a sobotu, a to 6. až 7. září.

Ulice Dvořákova, Nákladní, Josefa Hory, Žižkovo náměstí, náměstí 5. května a náměstí Svobody, zde všude stále probíhají rekonstrukce silnic nebo staveb. Pro pořadatele je proto letošní Dočesná, jež se řadí, vedle Císařského dne, Zahrady Čech, Novohradské pouti nebo Terezínské tryzny, k Rodinnému stříbru Ústeckého kraje, obzvlášť tvrdým oříškem.

,,Je garantováno, že všechny prostory budou průchozí a v takovém stavu, ke kterému je používáme. Například Nákladní ulice vždy slouží jako parkoviště pro nákladní automobily, stánkaře a pivovary. Je nám přislíbeno, že se povrch ve Dvořákově ulici zadláždí, z budovy základní školy bude demontováno do 4. září lešení, prostor kolem Mederova domu bude pouze oplocen a nebude kolem složen žádný materiál a v ulici Josefa Hory bude zasypaný výkop,” vysvětlil hlavní organizátor každoroční Dočesné Martin Veselý.

Zásadním problémem, který ovlivní slavnosti, je rozsáhlá rekonstrukce budovy radnice. ,,Již v počátku roku se muselo přistoupit k redukci účinkujících a ke změně velikosti pódia. Jelikož probíhají práce také v interiéru radnice, není dostatečný prostor pro zázemí interpretů. Bude nutné provizorně přepažit obřadní síň, další šatna vznikne také v prostoru bývalé palačinkárny, kam se bude po Dočesné stěhovat žatecké infocentrum. Novináři ani televize nebudou moci využít ani foyer radnice, kde vždy býval prostor pro rozhovory s účinkujícími. Nyní jim bude k dispozici pouze první předsálí, kde zpravidla bývá velký ruch,” doplnil Martin Veselý.

Kvůli rekonstrukci radnice, respektive lešení, kterým je obehnána, se musí posunout i hlavní scéna. ,,Pódium se začne stavět až od šachovnice, čímž se zmenší hlediště, a to je největší kámen úrazu. Z tohoto důvodu se výrazně zmenší prostor pro diváky. Zúžené jsou i boční ulice kolem radnice, kde jsme museli velké stánky nahrazovat menšími. Některé budou ještě za radnicí,” objasnil ředitel žateckého divadla Martin Veselý.

Změny nastanou také na Hošťálkově náměstí, kde byly instalovány tři předzahrádky. Kvůli nim se musí prostor přeorganizovat. Velké atrakce nahradí malé dětské kolotoče a střelnice. Na svém místě zůstane pouze centrifuga, velký strašidelný hrad se přesune do ulice k náměstí 5. května, autodrom na Žižkovo náměstí. Některé návštěvníky bude určitě mrzet také fakt, že o letošní Dočesnou nebude probíhat program v klášterní zahradě, o jehož organizaci a účast ztratily místní zájmové organizace a spolky zájem.

Doprovodný hudební program slavností chmele a piva s nejdelší tradicí v republice nabídne od každého trochu. Chybět nebude tradiční soutěž v česání chmele a tanec s korbelem piva na hlavě, a soutěž o zajímavé ceny se společností NEXEN TIRE, která je generálním partnerem slavností.

V rámci doprovodného hudebního programu dorazí mladí začínající interpreti se současnou muzikou, country zpěváci, komerční kapely i alternativní hudební skupiny. Letos se můžeme těšit, mimo jiné, na Janka Ledeckého a Sebastiana, jejichž předem avízovaný koncert vloni nevyšel. V rámci svého životního jubilea vystoupí rovněž žatečan Petr Kotvald se skupinou Trik.  Velmi zajímavý hudební styl přiveze skupina N.O.H.A., která zde hrála před dvěma lety. Jde o fúzi mezi dance music, „černou muzikou“, funky a blues. Nejen pro mladé bude zajímavé vystoupení skupiny Slza nebo Thom Artway.  

,,Osobně si nenechám ujít vystoupení skupiny Dunaj, která se po dvaceti letech dala dohromady, a jejich kultovní koncerty v žateckém Banánu zůstaly návštěvníkům v paměti a dodnes na ně vzpomínají. Rockery bude určitě zajímat vystoupení skupiny Alkehol, Iron Maiden Tribute, Ota Balage Band, nebo i Jany Kratochvílové, jejíž poslední deska je velice dobrá a zajímavá na poslech.  Publikum, které dává přednost komerční, nebo populární hudbě zaujme tradiční Mňága a Žďorp, Monkey Business, Vladimír Mišík, Petra Janů nebo Luboš Pospíšil. Návštěvníci, kteří mají rádi country a folk, si rádi poslechnou Frantu Nedvěda a vrcholem kvalitativní bluegrassové hudby bude určitě Malina Brothers,“ doporučil a popsal nemalou část letošního hudebního obsazení Martin Veselý, který dále připomněl, že na Dočesné, kde se nevybírá vstupné, je nemožné, aby lidé požadovali vystoupení skupiny Kabát, Kryštof, Lucie, nebo Tomáše Kluse. Jejich finanční nároky se pohybující od 0,5 do 2 milionů za hodinové vystoupení. Tyto skupiny vyprodávají desetitisícové stadiony za vysoké vstupné. Pro město by to byl kolaps a asi poslední slavnost. Doprovodný hudební program celé Dočesné totiž vychází zhruba na 1,6 milionu korun. 

Největší novinkou oslav bude způsob hlasování v soutěži o titul ,,Pivovar Dočesné 2019“. Letos mohou návštěvníci hlasovat formou SMS dle tarifu svého operátora. Každý návštěvník má možnost hlasovat jednou SMS zprávou pro velký pivovar a jednou pro malý pivovar. Vybírat budou moci z více než padesáti značek. Stánky jednotlivých pivovarů budou označeny číslem a návod k hlasování bude zveřejněn jednak na webu akce, tak v programových brožurách, které budou k dispozici téměř na každém rohu. ,,Jde o soutěž, kterou pořádáme ve spolupráci s agenturou CzechTourism, která nám pomohla soutěž zafinancovat. Každému hlasujícímu přijde zpětná bezplatná děkovná SMS zpráva za účast v soutěži. V sobotu v 19.15 proběhne na hlavním pódiu vyhlášení výsledků. Vítězné pivovary ze dvou kategorií získají pamětní certifikát a titul ,,Pivovar Dočesné 2019”. Následně z návštěvníků, kteří hlasovali pro vítězné pivovary, budou vylosováni dva šťastlivci, kteří dostanou poukazy dle vlastního výběru na zájezd od cestovní kanceláře Palmera,“ vysvětlil na závěr průběh soutěže Martin Veselý.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video