Pavilon A je v nominaci architektonické soutěže

Lucie Steklá 2019-09-04 11:31:00

Louny (lus) Pavilon A na lounském výstavišti bude bojovat v architektonické soutěži.

Čtvrtý ročník České ceny za architekturu vyhlásila Česká komora. Architekti do ní přihlásili 186 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota do užšího výběru nominovala 34 děl, ze kterých letos v listopadu vzejdou finalisté a držitel historicky čtvrté České ceny za architekturu. Ústecký kraj v soutěži reprezentuje právě rekonstrukce hlavního pavilonu výstaviště v Lounech od architekta Ondřeje Tučka.

„Rekonstrukce pavilonu A v Lounech je vzorným příkladem zacházení s hodnotnými stavbami, jíž tato téměř devadesát let stará budova od Oldřicha Poláka a Karla Skorkovského bezesporu je. Projekt se navíc obešel bez výstředností a je nadčasový i po své rekonstrukci. Není tak divu, že byl nominován na Českou cenu za architekturu za rok 2019,“ řekl Ondřej Krynek, obdivovatel moderní architektury.

Rekonstrukce funkcionalistické stavby z roku 1931, která probíhala v letech 2017 až 2018, si vyžádala náklady více než čtrnáct milionů korun. Objektu, který se stal kulturním a společenským centrem, vrátila podobu z třicátých let. „Jedná se o dobře dochovaný příklad moderní architektury mladého sebevědomého státu a zároveň ukázka stavitelského umění za použití subtilní monolitické konstrukce až antických proporcí.

Principem návrhu bylo zejména posílení a obnovení původních kvalit budovy, proto byly odstraněny všechny nepůvodní do-stavby a konstrukce. Namísto nich bylo obnoveno původní panoramatické okno do kavárny, nově umožňující přístup na terasu nad vstupní arkádou s nově instalovaným zábradlím, instalován nový výtah a kompletně přebudována dispozice zázemí návštěvníků v přízemí a kavárny v patře,“ řekl architekt Ondřej Tuček, který na projektu spolupracoval s Janou Kusbachovou.

Kavárna v patře je nově srdcem domu, s terasou, nabízející výhled do celého parku. Pro případy kulturních a společenských akcí je ale vybaven i hlavní sál, pro který byly vyrobeny na míru mobilní prvky mobiliáře jako šatní a cateringové pulty a také pojízdné paravány pro příležitostné členění prostoru a zároveň pro instalaci výstav. „Velký důraz jsme v návrhu kladli na nový systém umělého osvětlení. Sál je proto vybaven systémem kulových svítidel dvou velikostí, rozdělených do pěti samostatně ovládaných okruhů včetně stmívání,“ dodává s tím, že venkovní terasy jsou vybaveny svítidly pro dotvoření atmosféry,“ dodal Tuček.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video