Do hlasování participativního rozpočtu postoupilo devatenáct návrhů! Chomutováci opět rozhodnou o vylepšení města

2019-09-07 05:38:00

CHOMUTOV (soš) — Už jen pár dní zbývá do spuštění hlasování třetího ročníku projektu Společně tvoříme Chomutov. Do něj si občané během uplynulých měsíců sami navrhli investiční akce, které by se mohly uskutečnit v rámci participativního rozpočtu. Kdy a jak hlasovat? Co se změnilo oproti předchozím ročníkům? A kolik a jaké návrhy jdou do finále letos?

Hlasování bude na webu www.naschomutov.cz spuštěno ve čtvrtek 12. září o půlnoci, naposledy pak můžete podpořit některé z návrhů 26. září do půlnoci. Zapojit se může každý, kdo v Chomutově bydlí, pracuje nebo dlouhodobě využívá veřejná prostranství na území města. Výsledky budou známé na začátku října.  Hlasovat je možné pouze on–line. Hlasující si rozklikne na webu odkaz pro hlasování, uvede zde své telefonní číslo. Poté obdrží zdarma SMS s PIN kódem pro vstup do hlasovací aplikace. V té je možné hlasovat pomocí kladných nebo záporných hlasů. „Celkem bude možno udělit až šest kladných hlasů a až tři záporné hlasy. Samozřejmě není nutné rozdat všechny hlasy, které má každý k dispozici. Jednomu návrhu lze udělit jen jeden hlas, ať už kladný nebo záporný. Oba hlasy mají stejnou váhu, ale záporné hlasy lze uplatnit až po užití hlasů kladných,“ upřesnila koordinátorka participativního rozpočtu Tereza Rödlingová. Telefonní číslo, které hlasující zadává, slouží pouze pro autorizaci a všechny zadávané informace jsou anonymní. Tímto způsobem je zaručeno, že každý bude moci hlasovat pouze jednou. Těm, kteří nemají přístup k internetu nebo nemají mobilní telefon, bude umožněno hlasování pomocí notebooku v městském infocentru. Částka, za kterou se budou vítězné návrhy realizovat, zůstala stejná, tedy 5 miliónů korun. Každý navrhovatel se přitom musel vejít do šesti set tisíc korun. Nově ale vzniklo pravidlo pro vítězný návrh na stejném místě (např. náměstí, park, areál…). V takovém případě se zrealizuje pouze první návrh z více takových. Ten, který získal nejvíce hlasů od občanů. 

A zatímco v loňském roce se hlasovalo o 30 návrzích, letos se hlasuje o 19. Předkladatelé proto mají mnohem větší šanci na úspěch. Předložené projekty jsou navíc rok od roku propracovanější. Všechny si je můžete prohlédnout níže.



1. Hřiště pro školku – Upravení povrchu jednoho (většího) bývalého hřiště u Mateřské školky Písnička v sídlišti Zahradní, nastříkání dopravního hřiště pro děti a úprava okolí (zábradlí, zeleň).

Náklady: 600 tis. Kč



2. Nové oplocení hřiště ZŠ Kadaňská – rekonstrukce celého oplocení kolem hřiště ZŠ Kadaňská a přidání bran pro vjezd/vstup by mohlo otevřít hřiště v odpoledních hodinách školní družině a přilehlým mateřským školám a veřejnosti, s tím, že by v dopoledních hodinách sloužilo hlavně škole.

Náklady: 600 tis. Kč



3. Rekonstrukce psího útulku – Pro lepší žití psů v psím útulku v Beethovenově ulici je cílem dalšího návrhu výměna starého pletiva u venkovních kotců za kari sítě, oprava a nátěr venkovních mříží u 26 kotců, oprava sloupků a výměna starého pletiva před prvními kotci, oprava branek a pletiva výběhu, oprava a nátěr starého plotu kolem celého útulku.

Náklady: 490 tis. Kč



4. Pamětní deska - Setkání tří císařů - Označení domu na náměstí 1. máje s č. p. 12 pamětní deskou, která přispěje k poznání historie města a k jeho propagaci. 23. srpna 1813 se v tomto domě konala porada tří monarchů-rakouského císaře Františka I., ruského cara Alexandra I. a pruského krále Bedřicha Viléma III., štábu spojenecké armády a jejich generálů před bitvou u Lipska, ve které společně porazili vojsko francouzského císaře Napoleona Bonaparta.

Náklady: 80 tis. Kč



5. Oprava dětského pískoviště - zlepšit žalostný stav pískoviště v ul. Pod Břízami, které je hojně navštěvované dětmi. Cílem návrhu je pískoviště oplotit, dát mu novou obrubu a nový písek, dále instalovat pružinové houpačky, příp. i další herní prvky pro děti a lavičku, koš.

Náklady: 300 tis. Kč



6. Přístřešek pro dojíždějící děti u ZŠ Kadaňská - Cílem návrhu je instalace přístřešku pro dojíždějící děti u ZŠ Kadaňská. V současné chvíli za deště a nepříznivého počasí žáci Základní školy vyhledávají úkryt v okolních prodejnách. Zastávka MHD v ul. Kadaňská ve směru Globus nemá žádný přístřešek, protože to neumožňuje blízká zástavba bytových domů.

Náklady: 300 tis. Kč



7. Repliky soch na divadle – Vytvořit repliky čtyř soch-múz Polyhymnia, Thalia, Terpsichore a Melpomene, které byly na budově divadla před rokem 1988 a instalovat je zpátky na pilíře střechy divadla. 

Náklady: 600 tis. Kč



8. Oprava chodníku v Kostnické ul. – zlepšit stav chodníku ze starých polámaných dlaždic a zábradlí za domy v Kostnické ulici, za Centrem denních služeb Bezručova (Merkur) a za lékárnou U okřídleného býka v Husově ul..

Náklady: 300 tis. Kč



9. Rekonstrukce rampy v ul. Karolíny Světlé – Úprava povrchu a celého vzhledu rampy určené pro chodce z ulice Karolíny Světlé do ulice Palackého.

Náklady: 600 tis. Kč



10. Zkulturnění podchodů v kruháku – cílem návrhu je vymalovat podchody pod hlavním kruhovým objezdem Chomutova. Účast na vymalování přislíbila Základní umělecká škola v Chomutově. Je zde možné přidat nový bod kamerového systému Městské policie. Světla v podchodu byla již vyměněna za nové LED svítidla.

Náklady: 600 tis. Kč



11. Rekonstrukce zastávky Chomutovka - dovybavit zastávku MHD Chomutovka na Palackého ulici o dostatečně kapacitní osvětlený zastávkový přístřešek s lavičkami.

Náklady: 400 tis. Kč



12. Městské divadlo - doplnění zábradlí u schodišť - Předmětem návrhu je hlavně doplnění madel u schodišť, která jsou na trase k přístupu do hlavního sálu. Jedná se tedy o venkovní schodiště a schodiště uvnitř budovy na obou stranách a po celé délce ramen schodišť. Navrhujeme umístění dřevěných madel ukotvených do zdiva nebo na samostatné konstrukci dle návrhu architekta v souladu s charakterem budovy.

Náklady: 400 tis. Kč



13. Interaktivní městský park - mezi dětským hřištěm u Rozmarýnu a altánem v parku umístit interaktivní dětské prvky. Cílem tohoto návrhu je také z městského parku udělat místo, kde budou lidé často a rádi trávit svůj volný čas. Budou se zde setkávat a více se o celé prostranství parku zajímat. Vyšší frekventovanost občanů v této oblasti by také zamezila vandalismu.

Náklady: 220 tis. Kč



14. Parkovací místa Bezručova ul. - Do doby, než na místě někdejších volejbalových kurtů u softbalového hřiště v Bezručově ul. vznikne plnohodnotné parkoviště, tak jak s tím počítá územní plán, provizorně zaštěrkovat modře vyšrafovanou plochu, aby se dala používat pro parkování osobních vozidel. Předmětem návrhu je i ubourání části obruby tzv. jazyku při vjezdu k zadnímu traktu budovy ZŠ Heyrovského, který překáží průjezdu.

Náklady: 300 tis. Kč



15. Mlhoviště do MŠ – Do dvou mateřských školek, které jsou přes léto otevřené i pro děti ostatních školek (MŠ Jiráskova a MŠ Zahradní) instalovat mlhoviště – prvky s měkkým povrchem z recyklované gumové drti vhodné i pro chůzi naboso, z nichž jemně stříká voda – mlha pro osvěžení dětí v letních měsících.

Náklady: 600 tis. Kč



16. Další sochy na nábřeží Chomutovky - Doplnit další sochy na podstavce na nábřeží řeky Chomutovky v centru města.

Náklady: 300 tis. Kč



17. Infotabule o historii Podmokelské dráhy – Zhotovení informačních tabulí o historii Podmokelské dráhy, která vedla od hlavního železničního nádraží Chomutov (naproti budově hlavního nádraží pořád stojí budova nádraží Podmokelské dráhy) po náspu (dnes je v těchto místech cyklostezka přes Škroupovu, Blatenskou, Čelakovského ul.) kolem zooparku až do Jirkova a dál do Děčína. Tento úsek trati byl v Chomutově zrušen kvůli těžbě uhlí.

Náklady: 60 tis. Kč



18. Pumptracková dráha na ovál bývalého fotbalového stadionu za lázněmi – Umístit sportovní dráhu pro cyklisty na štěrkový ovál bývalého fotbalového stadionu. Pumptracková dráha využívá jako hnací sílu pohyby jezdce tzv. pumpování. Dráha je vhodná pro odstrkovadla, kola, koloběžky, skateboardy i inline brusle. Dráhu lze rozebrat a sestavit i na jiném místě v Chomutově.

Náklady: 600 tis. Kč



19. Zabezpečení  a obnova hřiště na Písečné - Zabezpečení hřiště v ulici Jirkovská 5023-5013 novým vyšším oplocením a jedním uzavíratelným vstupem. Hřiště se bude otevírat ráno mezi 8:00 – 9:00 a uzavírat nejpozději ve 20:00 Městskou policií. Obnova, případně doplnění herních prvků na hřišti.

Náklady: 600 tis. Kč. Text a foto (19x): Město Chomutov

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video