Vánoční přání na míru pro Míru

Soňa Šímová 2019-09-05 10:14:00

CHOMUTOV (soš) — Ačkoliv do Vánoc ještě více než tři měsíce zbývají, některá přání vyžadují delší čas. Přesně takové má třicetiletý Miroslav Schneider, který většinu života žije v chomutovském Domově pro osoby se zdravotním postižením. Pro svou pohodovou povahu a výtvarné nadání je oblíbený nejen u zdravotních sester, pečovatelek a sociálních pracovnic; má ale také řadu příznivců z řad veřejnosti. Dalo by se říci, že mu nic nechybí, jedna věc ale přeci jen. S ohledem na zdravotní stav by potřeboval nový vozík. Ten by mu navíc pomohl i k větší samostatnosti a také vidění světa z jiné perspektivy než vleže na břiše. Pomůžete?

Míra v současnosti používá mechanický vozík, který byl speciálně přizpůsoben jeho handicapu. Ten je ale v naprosto nevyhovujícím stavu a technicky nevhodný vzhledem k jeho fyzickému vývoji. „Vozík Míry se dá v podstatě popsat jako pojízdná postel bez ovládání. Aby se někam dostal, musí ho tam vždy někdo zavézt. Na vozíku tráví čas jen vleže na břiše,“ popsala Alena Tölgová, ředitelka Sociálních služeb Chomutov.

„S Mírou jsem se potkala loni, kdy jsme ho fotili na propagační banner jako reprezentanta sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením v rámci komunitního plánování. Tehdy jsem se dozvěděla o tom, že jeho vozík dosluhuje,“ vypráví projektová manažerka Centra komunitního plánování Eva Procházková, která hned poté začala pátrat po možnostech, jak získat vozík, jež by vyhovoval jeho potřebám. Firma, která se jejich výrobou zabývá, přivezla Mírovi jeden k vyzkoušení a následně vyhotovila návrh na speciální konstrukci na míru. „Bude elektrický s ovládáním i pro doprovod. K tomu speciálně odlitý sedák z paměťové pěny, polohovatelná zadní opěrka a hlavová opěrka. Navíc bude mít šest kol, takže se otočí v rámci svojí osy, což v prostorách budovy sociálních služeb velmi ocení,“ popsala Eva Procházková.

Náklady na výrobu speciální kompenzační pomůcky jsou přes 247 tisíc korun. Protože ale Míra žije v ústavu, nemá nárok na zákonný příspěvek ani finanční výpomoc pojišťovny. Ta mu proplatí pouze zmíněný podsedák. „Oslovila jsem několik nadací. Velmi vstřícná byla Nadace Charty 77 — Konto Bariéry, která nám zřídila transparentní účet, kam může veřejnost přispívat. Finanční dary je pak možné uplatnit v daňovém přiznání. Dále by nám měli pomoci čtyři větší sponzoři a další individuální. Zkoušíme také získat krajskou dotaci. Bez příspěvků dobrodinců se nám ovšem potřebná částka vybrat nepodaří,“ vysvětluje Eva Procházková. Výroba vozíku na míru nemůže začít, dokud firma nedostane celou částku, i s tím je potřeba počítat. Aby se z něj Míra mohl radovat u vánočního stromku, je tak potřeba mít částku na kontě nejpozději v listopadu.

Pomoc přislíbilo i město Chomutov. „Rada města může schválit příspěvek až 50 tisíc korun. Domluvili jsme se, že na některém z příštích zasedání probereme možnosti,“ přislíbil náměstek primátora Milan Märc. „Vím, že je tu více lidí, kteří mají problém získat peníze na kompenzační pomůcku. Bohužel o nich ale nevíme a tak jim nemůžeme pomoci,“ dodal náměstek.

Se sbírkou bude aktivně pomáhat i ředitelka Sociálních služeb Chomutov Alena Tölgová: „Máme skvělou spolupráci s některými školami, které bychom chtěli oslovit. Nejsem příznivcem kasiček, ale budu ráda, když studenti najdou možnost, jak přispět a vybrané peníze pošlou na účet Konta Bariéry. Dále bych ráda jako součást kampaně uspořádala další Mírovu výstavu, jejíž výtěžek by rovněž putoval opět na konto. A jak můžete pomoci? Zasláním finančního daru na https://www.kontobariery.cz/Pribehy/Komu-muzete-pomoci/Elektricky-vozik-pro-Miru

Kdo je Míra Schneider?

Více o Mírovi nám prozradila ředitelka Městského ústavu sociálních služeb Alena Tölgová. Miroslav se narodil 11. září 1988 v Chomutově. V Domově pro osoby se zdravotním postižením Písečná, Chomutov žije od roku 1992. Jeho postižení mu neumožňuje zapojovat se do běžného života, tak jako zdravému člověku. I přes jeho znevýhodnění v letech 1997–2002 navštěvoval Mateřskou školu a Pomocnou školu Chomutov, od roku 2002 docházel do Základní školy Chomutov, 17. listopadu, kterou v roce 2008 řádně dokončil a získal tak základy vzdělání. Na školu velice rád vzpomíná a stále udržuje kontakt s učiteli. Od roku 2016 navštěvuje praktickou školu Euroinstitut.

V současné době se zajímá především o politické dění nejen v České republice, ale i ve světě. Ve volném čase velmi rád kreslí, pracuje na počítači a s nadšením se zapojuje do společenských akcí. Nejednou již představil veřejně svá díla v kalendáři a na autorských výstavách v prostorách Chomutovské knihovny a na radnici města.

Míra je imobilní a pohybuje se s pomocí invalidního vozíku, v kterém nesedí, ale leží na břiše. Vzhledem ke svému handicapu nemůže cestovat běžnými dopravními prostředky. Proto by mu elektrický vozík, na který se pořádá sbírka přes Konto Bariéry, umožnil samostatnější život. Stávající vozík byl plně hrazen pojišťovnou a umožňuje mu pohyb pouze v poloze na břiše.

Zdravotní stav je vzhledem k jeho postižení uspokojivý, ale v současné době je léčen pro defekty dolních končetin, kdy hrozí amputace. Svůj zdravotní stav velmi prožívá, jelikož si jej plně uvědomuje.

Míru rodina nenavštěvuje a nejeví o něj zájem, otec je neznámý. Dříve probíhaly telefonické hovory s matkou, ale pouze z iniciativy syna, matka sama nikdy neprojevila zájem. Se svou tetou již téměř rok žádný kontakt nemá, protože nekomunikuje. S matkou je udržován kontakt pouze informativní — předávání zdravotního stavu o synovi personálem.

Jinak je Míra velmi komunikativní a oblíbený jak mezi klienty, tak i mezi personálem a veřejností. Za zmínku stojí jeho paměťové schopnosti, například si vybavuje data narození svých rodinných příslušníků, přátel, známých a jména politiků, včetně jejich funkcí.

Přestože je Miroslav Schneider vážně handicapovaný, užívá si svého života naplno. Na základě sponzorského daru měl možnost navštívit Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, podívat se do Zoologické zahrady v Ústí nad Labem a navštívit hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka s prohlídkou rozhledny Větruše.

Foto: Archiv

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video