Kontík a Třídílek dorazí k třeťákům v novém kabátu

Redakce 2019-09-05 14:00:00

Projekt ,,Kontíka a Třídílka“, Žateckých popelnic, má v našem městě již dlouholetou tradici. Jedná se o projekt, který je určen pro žáky 3. tříd základních škol, jež si pro ně každý školní rok již cca 12 let připravuje Městský úřad Žatec, stavební a vyvlastňovací úřad, životní prostředí ve spolupráci s Městskou policií Žatec. A letošní třeťáci se mohou těšit na Kontíka a Třídílka v úplně novém kabátku.

„Dětem na začátku roku poskytneme pracovní sešítek, který jim po skončení projektu zůstává, v němž je na každý měsíc připravené téma s odpadovou tématikou (třídění různých druhů odpadů, zpracování jednotlivých druhů odpadů...), zpracované formou kvízů, tajenek atp., kdy se dozvíte, jak správně s odpadem nakládat, jak ho lze dále využít či zpracovat. Po dobu osmi měsíců (od září do dubna školního roku) docházíme společně s preventisty městské policie do jednotlivých tříd, kde dětem vysvětlujeme případné nejasnosti, zopakuje se téma určené na daný měsíc a děti za správnou odpověď dostanou i drobný dárek. V průběhu května pak se s dětmi píše souhrnný test, jehož výsledky se vyhlašují v červnu na akci Rozloučení se školou,“ přiblížila projekt Alena Kubíčková, která má na žatecké radnici na starosti odpadové hospodářství.

Odpovědi dětí v závěrečném testu se 21 otázkami tedy ukázaly, co si třeťáci z přednášek zapamatovali. Nejlepší tři řešitelé testů z každé třídy během akce Rozloučení se školou dostali od města a městské policie dárky. Cenu za vůbec nejlepší test ze všech žateckých třeťáků převzala Světlana Želinská z 3. B ZŠ Petra Bezruče. „Příběh Žateckých popelnic nás s dětmi bavil, formou kvízů, čtyřsměrek a tajenek jsme spolu se strážnicemi a pracovnicemi městského úřadu poznávali, jak správně nakládat s odpadem, jak ho třídit, kam s autovraky a tak dále. Těší mě, že z celkem 36 úspěšných řešitelů z dvanácti 3. tříd všech žateckých škol právě naše žákyně zvítězila,“ řekla po vyhlášení učitelka 3.B Jana Karasová.

„Kontíka a Třídílka jsme si ve třídě „spojili“ a přejmenovali na Kontílka, aby se snáz vyslovoval,“ směje se Světlanka a dodává: „Moje spolužačka Markétka Kadlecová skončila jen o půl bodu hned za mnou na 2. místě a Terezka Krejčová z naší třídy na 3. místě. Jsou dobré!“ byla ráda za kamarádky malá vítězka.

Také letošní třeťáci budou poznávat a soutěžit během celého školního roku, v projektu jeho organizátoři plánují pokračovat. „Dokonce jsme ke spolupráci pro nadcházející školní rok požádali i Autorizovanou obalovou společnost EKO-KOM a. s., která se své role zhostila, dle mého názoru, na jedničku a pomohla nám dát sešítek do úplně nového kabátu. Myslím, že děti se i v letošním roce mají na co těšit,“ ujistila Alena Kubíčková.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video