Poznejte nejstaršího pivaře! Muzeum Homolupulů bude mít o Dočesné otevřeno

Iveta Drlíková 2019-09-05 09:31:00

K Dočesné patří každoročně i řada doprovodných akcí. Návštěvníci slavností chmele tak mohou po oba dny zavítat například i do Muzea Homolupulů. To najdou v bývalé středověké hradební baště, vchod do muzea je z Dvořákovy ulice. Muzeum provozuje spolek Chmelobrana Žatec a právě jeho členové budou zájemcům zasvěcenými průvodci, a to v pátek 6. září od 19 do 22 hodin a v sobotu 7. září od 12 do 22 hodin. Komentované prohlídky začínají každou celou hodinu.

Na dvorku před vchodem do muzea bude navíc v tyto dny probíhat výstava fotografií z několika ročníků Chmelfestu a dobových snímků hradební bašty nejen z roku 1964, kdy se zřítila, ale rovněž z její rekonstrukce. K vidění bude i fotografická prezentace sochy „chmelového koně“, o které se uvažovalo, že by mohla zdobit opravené Nerudovo náměstí. „Na schůzi Chmelobrany, jsme si říkali, že by byla škoda takovou sochu v Žatci nemít, třeba i na jiném místě. Nesouhlasím s názorem, že by se nelíbila všem lidem. Proto jí chceme touto formou veřejnosti během Dočesné blíže představit. A další naší snahou bude sehnat na sochu sponzory,“ říká jeden ze členů tohoto spolku Jiří Vaníček.

Žatecké Muzeum Homolupulů, zařízené s velkou dávkou humoru a recese, se může chlubit nevšedními archeologickými nálezy a dalšími exponáty, které přibližují historický význam dávného chmelového národa Homolupulů, který prý před mnoha a mnoha lety obýval zdejší chmelařský region. K vidění jsou zde i jejich vynálezy. Mezi zdejší exkluzivní exponáty patří například i rekonstruovaný hrob nejstaršího pivaře Lojzy Lupulína, po němž je pojmenovaný i známý memoriál, který je nedílnou součástí květnového Chmelfestu, dále třeba obraz Pavla Pivassa nebo nejstarší pivní infůze. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video