Dočesnou zpestří festival pod hradbami

Iveta Drlíková 2019-09-05 10:05:40

Dražbou obrazů chtějí pořadatelé pomoci dětem nebo nemocným

Žatec (id) Minulý týden vozovku na Nákladní ulic pokryl asfalt a před Dočesnou zmizí i zázemí stavební firmy v prostranství za skate parkem pod hradbami, kde v rámci Dočesné proběhne další ročník hudebního festivalu Underwall. Ten každoročně pořádá během sobotních chmelových slavností parta nadšenců z místního spolku Občasné sdružení. Sportovně – kulturní akci můžete navštívit 7. září. Začne dopolední turnajem v trojkovém basketbalu na nedalekém školním hřišti a pokračovat bude přímo ve skate parku závodem „Skatečesná“, během kterého začnou již od 15 hodin hrát pozvané kapely. „Zhotovitelem stavby nám bylo přislíbeno, že v týdnu před festivalem budou buňky a stavební materiál přemístěný, takže stavba podia by neměla být nijak ohrožena,“ potvrzuje člen realizačního týmu Daniel Nociar, že návštěvníci najdou hudební stage na obvyklém místě.

Festival je pokaždé příjemný zpestřením Dočesné, které vítá především mladší generace návštěvníků. Pod žateckými hradbami se pokaždé sejde početná skejťácká komunita. Chybět nebude chmelové a další občerstvení nebo stánek pořádajícího spolku, jehož činnost může každý podpořit zakoupením stylového batohu nebo čepice s festivalovým logem. Proběhne i dražba obrazů. „Minulý rok nám obrazy dodal pražský umělec a výtěžek byl darován nemocnici v Podolí. Letos máme domluvené obrazy od žateckého kamaráda, a pokud se nám podaří pokrýt všechny náklady na celý festival, tak bychom chtěli výtěžek věnovat některé z místních organizací, která pomáhá dětem nebo nemocným,“ sdělil D. Nociar, který ještě dodává: „Pokud se chcete zúčastnit dopoledního streetball cupu, tak registrace probíhá předem na streetcupzatec@seznam.cz. Pokud bude volné místo, tak se může tým přihlásit i v den před začátkem turnaje, ale počet týmů je omezen, takže registrace v den turnaje je značně riskantní. Na „Skatečesnou“ se můžou jezdci hlásit v den závodů na místě.“ 

První muzikanti to na podiu tedy rozbalí již kolem 15. hodiny. Letos se na něm vystřídá i několik žateckých hudebníků. Tradičně to bude raper PJ, dále kapely Najust a Plavky. „Ačkoliv to tak nemusí vypadat, tak se každý rok snažíme o kapely z různých žánrů. Nakonec i kapela Plavky nám tu multižánrovost podpoří. Doporučuji si ji vyhledat, je to nová kapela, jejíž součástí je náš kamarád, který nám s organizací každoročně pomáhá. Kapelu založili letos a vydali EP „Plavky“. Jako svůj žánr uvádějí psychedelic pop,“ vysvětluje Adam Široký. I díky podpoře návštěvníků akce a dalších fanoušků, kteří jim přes projekt Startovac.cz posílali peníze, mohli pořadatelé letos do Žatce pozvat i několik zvučných jmen ze zahraničí. Na Uderwallu 2019 tak vystoupí například uskupení Ultrazvuk ze Slovenska, dále Prop Dylan ze Švédska nebo M-Dot z USA. „Italsko-americký rodák z Bostonu M-Dot je vítězem dvou prestižních ocenění a svou hudbou přispěl například i k seriálu The Blacklist. Jeho deska Ego and the Enemy byla v roce 2017 nejprodávanějším undergoundovým albem v USA. Díky našemu pozvání přidal ještě nějaké koncerty a toto bude jeho desátá evropská tour a prý máme očekávat speciální show,“ doplňuje za organizační tým Adam Široký. Je vidět, že pořadatelé na programu opravdu zapracovali, a tak za nimi v sobotu 8. září ze zaplněného centra pod žatecké hradby určitě vyrazte. Turnaj basketbalu začíná v deset dopoledne, o hodinu později startuje Skatečesná a v 17 hodin dojde na dražbu obrazů. Kapely začnou hrát v tomto sledu: (15:00) Najust), (16:00) Plavky, (17:15) Kompromis, (18.15) Supa, (19:15) Ultrazvuk, (20:15) Prop Dylan, (21:15) PJ, (22:00) M-Dot. 

Občasné sdružení Žatec volá i po modernizaci zdejšího skate parku a kromě sportovních a kulturních akcí se jeho členům v minulosti podařilo získat finance a poté společnými silami i nainstalovat nové basketbalové koše na venkovním hřišti ZŠ Jižní.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video