Majitelé garáží mají problém: Za přístup k nim chce majitel cesty vybírat mýto

Soňa Šímová 2019-09-14 04:15:00

CHOMUTOV (soš) — Pozemek mezi dvěma domy na křižovatce v ulicích Čechova a Purkyňova se stal předmětem sváru mezi nájemníky a novým vlastníkem. Ten jim prý brání v přístupu ke garážím a dokonce se zde za vjezd chystá vybírat měsíční poplatek.

Dva domy, které v současnosti čítají 40 družstevních a 17 nájemních bytů, v klidné lokalitě nedaleko centra města, byly postavené v šedesátých letech minulého století. Velká část obyvatel zde bydlí od počátku.

„Problémy začaly zhruba před 10 lety, kdy jsme požádali vlastníka — Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) — o pokácení vzrostlé lípy, která nám stínila a byly s ní i další potíže. Trvalo zhruba pět let, než se ji podařilo odstranit a v té době jsme se začali o pozemek více zajímat. Důvodů bylo více. Jedním bylo nesmyslné udržování zeleně na cizím pozemku a druhým parkování, kdy nám zde stojí cizí auta,“ vysvětlil nájemník, který si nepřeje zveřejnit své jméno.

Společně s dalšími se proto obrátili na družstvo, aby probrali možnosti. To ovšem odkup zamítlo. Respektive projevilo zájem jen o travnatou část pozemku. Plochu s parkovacími místy z důvodu vysokých nákladů odmítlo. ÚZSVM se ovšem rozhodl prodat tento pozemek pouze jako celek. „Vypsal veřejnou soutěž, v prvním kole se ale nikdo nepřihlásil. To jsme i předpokládali. Je tu totiž nízko– a vysoko napěťový kabel, kanalizace vodovodní řad, telekomunikační kabel a hrábnout do země je riziko. Do druhého kola se přihlásila vnučka jedné z nájemnic a pozemek jako jediný zájemce vysoutěžila za 330 tisíc. Prakticky vzápětí ho nabídla družstvu, a když odmítlo, prodala ho místnímu podnikateli. Vypadá to, že vše bylo předem domluvené,“ domnívá se nájemník a tvrdí, že zájemcům z řad nájemníků tento pozemek prodat nechtěla. Nám se však k transakci bývalá majitelka vyjádřit odmítla.

„Nabízeli jsme lidem, aby si to koupili sami do podílu. Ovšem pár lidí to odmítlo,“ vysvětlil situaci s odkupem předseda Stavebního bytového družstva Chomutov Josef Tvrdý.

Problémy s novým majitelem začaly dle nájemníků hned. „Máme na pozemku garáž a nedostaneme se k ní. Zpočátku nám nový majitel blokoval vjezd, poté nám řekl, že dá na příjezdovou cestu závoru a bude od nás vybírat 150 korun měsíčně. K tomu začal vyhazovat starousedlíky, kteří si jdou za dům sednout na lavičku tak, jak byli zvyklí. A například moje 85letá maminka chodí o dvou francouzských holích. Na nákup jde s chodítkem, které si následně odkládá do garáže a přes dvorek jde k zadnímu vchodu. Ani to nesmí. Musí dům obejít předem, což je pro ni velmi namáhavé,“ přidala se další z nájemnic.

Podnikatel, který pozemek zakoupil, se ale brání: „Příjezd nikomu neblokuji, měli tam 6 metrů na průjezd. Na lavičku se ale samozřejmě posadit nemůžou. Kdybyste měla soukromý dům a chodili si k vám sednout na zahradu, taky by vám to nevadilo? Neznamená to, že když tu žili x let, že sem můžou chodit,“ rozčílil se a dodal, že pozemek koupil, aby zde udělal parkovací stání. Potvrdil ovšem, že závoru má v plánu z důvodu, že ze zákona si musí zabezpečit svůj pozemek a nájemci a vlastníci garáží by si u něj pronajímali čip, který by jim umožnil vjezd na pozemek. „Nechci jim dělat naschvály, ale dle právníka není závora nelegální. Navíc mají možnost si nechat vybagrovat cestu z druhé strany. Ať si spočítají, co se jim vyplatí víc.“ Obrátili jsme se tedy na ÚZSVM, aby nám situaci kolem pozemku, který vlastnil, vysvětlil. „Dle sdělení odboru dopravních a správních činností Magistrátu města Chomutov se na pozemku nachází příjezdová komunikace k areálu garáží.

V souladu se zákonem o pozemních komunikacích se jedná o účelovou komunikaci veřejně přístupnou. V kupní smlouvě je navíc uvedeno, že kupující bere na vědomí, že se na převáděném majetku nachází příjezdová komunikace k areálu garáží. V souladu s ustanovením zákona o pozemních komunikacích se jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci. Kupující je tedy povinen zachovat i nadále charakter účelové komunikace veřejně přístupné. Fakt, že se jedná o účelovou pozemní komunikaci, je závazný i pro případné další nabyvatele. Zachování veřejné přístupnosti podle našeho názoru vyplývá přímo ze zákona o pozemních komunikacích. Pokud dochází k porušování zákona, je potřeba se obrátit na příslušný orgán, který má problematiku v gesci. Pokud nastane situace, kdy vlastník či nájemce uzavře stezku nebo silnici, kterou lze označit jako veřejně přístupnou účelovou komunikaci, má kdokoliv možnost obrátit se na místně příslušný silniční správní úřad (kterým je obecní úřad) a podat mu podnět k prošetření věci. V podnětu je vhodné upozornit, že vlastník pozemku se svým postupem zřejmě dopustil porušení povinností vyplývajících pro něj ze zákona o pozemních komunikacích či přestupku a navrhnout úřadu, aby vlastníkovi nařídil odstranit všechny překážky a uvést komunikaci do původního stavu, popřípadě aby vlastníkovi uložil pokutu,“ uvedla referentka vztahů k veřejnosti ÚZSVM Michaela Tesařová.

„S novým vlastníkem jsem mluvil a vypadal vstřícně,“ vsází na cestu klidné domluvy předseda bytového družstva Josef Tvrdý.

Nájemníci se ovšem proti postupu vlastníka pozemku hodlají bránit i soudní cestou: „V domech už se zformovala skupina lidí, která to bude řešit s právníkem, tohle si nenecháme líbit,“ tvrdí.

Foto: Garáže v Chomutově, jejichž majitelé jsou ve sporu s vlastníkem pozemku, přes který k nim vede přístupová cesta. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video