Do lázní v Chomutově se vrátil život

Soňa Šímová 2019-09-12 09:24:00

CHOMUTOV (soš) — V léta chátrající budově chomutovských městských lázní zasahovalo v neděli dopoledne policejní komando. O nezvyklou podívanou se postaral štáb České televize. Filmaři v čele s režisérem Viktorem Taušem si atraktivní kulisy architektonicky ohromujících lázní vybrali pro natočení několika scén do nového šestidílného krimi seriálu Zrádci. Ten diváky zavede do prostředí drogové mafie v České republice. Jednu z hlavních rolí v něm ztvárňuje Lenka Krobotová nebo Rostislav Novák (na snímku).

„Minisérie je jako román. Umožňuje rozvíjet charaktery jednotlivých postav a my se i skrze zajímavé lokace snažíme složit sedmihodinový obraz o světě, ve kterém žijeme,“ říká Viktor Tauš, režisér nově vznikajícího seriálu Zrádci. Závěr uplynulého týdne trávil televizní štáb České televize i na Chomutovsku.

Natáčet se začalo letos v květnu a poslední klapka by měla padnout v polovině října. Filmaři zavítali do Liberce, Prahy, Smržova, ale také do Polska a Německa. V chomutovském okrese si vytipovali více lokalit. „Včera jsme natáčeli ve Výsluní. Zdejší kostel má neobyčejné kouzlo,“ usmíval se herec Rostislav Novák, který bude v seriálu na straně zákona.

V chomutovských městských lázních pak probíhalo natáčení čtvrté epizody.

„Jedná se o situaci, ve které naši hrdinové z Národní protidrogové centrály ohledávají zbytky varny pervitinu, která tady existovala v rámci rekonstrukce objektu. Policie přichází zrovna ve chvíli, kdy se opět spouští do provozu,“ přiblížil režisér Viktor Tauš. Ten se musel popasovat s již nefunkčním napouštěcím mechanismem bazénu. Štábu tak vypomáhali hasiči, kteří napojili hadice na původní trysky a chátrající dominanta tak možná naposledy mohla pocítit pár centimetrů vody na dně.

Seriál zavede diváky do prostředí drogové mafie v České republice. „Celý ten příběh se vyvíjí z takového manuskriptu Jiřího Vacka — zakladatele Národní protidrogové centrály u nás. Ten napsal knížku Nelegál, jež pojednává o tehdejší českoněmecké spojce pervitinového obchodu. Policie tehdy musela využívat často nelegální praktiky rekrutování narkomanů nebo drogových dealerů, jejichž pomocí se snažila dostat k hlavě draka,“ přibližuje režisér.  „Ta situace se tu od té doby změnila.  A ten vlastní byznys je strašně sofistikovaný. Policie se musí prakticky neustále adaptovat a vyvíjet nové metody,“ dodává. Seriál rozhodně nemá za cíl zabývat se neblahým dopadem samotných drog. „Daleko více se zabývá derivátními efekty, jaká je jejich úloha v dnešní společnosti jako takové. Zároveň studuje lidi jak na straně policie tak mafie. Mě na tom příběhu nejvíce fascinovalo, jak je protidrogový útvar zcela specifický mezi jinými policejními útvary. Tito hrdinové potírají kriminalitu, která defacto nemá oběť. Pronikají do kruhu lidí, ve kterém jsou všichni šťastní až do chvíle, než jim do toho vstoupí policie. Narkomani chtějí fetovat, dealeři chtějí dealovat, vařiči chtějí vařit, nejvyšší obchodníci s tím chtějí obchodovat… Je to uzavřený kruh. To znamená, že se policistovi nedostává žádné satisfakce ve smyslu, že by někoho pomstil nebo přinesl spravedlnost. A tak mnohem více, než policisté z jiných útvarů, musí spoléhat na pojmy jako je čest, spravedlnost a víra v dobro. Pro mě jsou to takoví novodobí rytíři. Rád jsem se zabýval tím, jak se absence satisfakce projevuje v jejich povaze,“ říká Viktor Tauš. 

Samotný seriál se navíc točí unikátní metodou. „Viktor točí na jeden objektiv bez svícení. Takhle blízko u obličeje jsem kameru v životě neměl. Při blízkých záběrech mám kameru ve vzdálenosti 3–4 cm. To je výzva i pro zkušeného herce, ale určitě také strašně riskantní krok pro filmaře,“ vysvětlil Rostislav Novák.

Chátrající budova chomutovských lázní, kterou k natáčení doporučila Filmová kancelář Ústeckého kraje, herce i režiséra uchvátila. „Byl jsem překvapený, co tu nacházím za prázdné prostory. Mám své divadlo a svou company a hlavně zkušenost s oživováním chátrajících prostor u nás. Jako jsou Jatka 78 v Praze. V následujících třech letech bych se chtěl podívat i na jiné prostory a tady je to ideální. Vždycky je to výzva. Možná se sem brzo vrátím,“ zamyslel se Rostislav Novák nad možným osudem nevyužité budovy.

„Já lázně miluju a krvácí mi tady srdce, protože ta architektura je skvostná. Jsou nádherně čistě vystavěné a rád bych se sem chodil koupat,“ uzavřel Viktor Tauš.


Foto: Soňa Šímová

Více fotek najdete v naší fotogalerii zde

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video