Alej občánků trápí přírodní živly i vandalové

Alla Želinská 2019-09-12 21:39:00

Téměř sedmdesát stromků již bylo vysazeno od jara 2015 v lipové aleji nových občánků Vroutku. Alej na konci Potoční ulice mohla vzniknout před čtyřmi lety díky nadaci VIA, která poskytla místnímu sdružení grant, městu Vroutku, jež svolilo s výsadbou na svém pozemku, a hlavně díky iniciativě mladých lidí z Budíčků, tehdejšího občanského sdružení, nyní okrašlovacího spolku.

Místo výsadby aleje a druh stromů, lípy srdčité, tehdy byly vybrány ve spolupráci s místními obyvateli. Součástí projektu je i umístění u každého stromků (v souladu s přáním a svolením rodičů) informativní cedulky se jménem jejich dítěte. Každý rok na jaře a na podzim přibývá do aleje několik dalších lipek, kdy rodiče ve spolupráci s Budíčkem se vydají obvykle několik dnů po přivítání občánků na městském úřadě do aleje občánků a vysadí svému děťátku stromek.

Aktuální stav aleje, jednotlivých stromků i cedulek u nich vyvolává čím dál častěji diskuze mezi maminkami, a vůbec veřejností. Jedni tvrdí, že poničené nebo chybějící cedulky u části stromků a dokonce několik lipek uschlých či zlomených mají řešit iniciátoři a zakladatelé aleje ze spolku Budíček, další mají za to, že se o „své“ stromky hlavně musejí starat sami rodiče spolu se svými dětmi. Zalévat je a opatrovat. Předseda Budíčku David Šebesta každopádně přiznává i svůj díl zodpovědnosti: „Přiznávám, že je to můj velký rest, za který se rodičům omlouvám. Problém je s tím, že plast, z nějž jsou cedulky vyrobeny, málo vydrží. Takže počasí nebo vandalové je rozlámou. Bohužel i několik stromků bylo záměrně vytrháno... Ta diskuze nás přiměla, že nad tím nebudeme dál dumat a cedulky z novější výsadby v pátek umístíme,“ uvedl na náš dotaz. 

Celý článek čtěte v tištěném Regionu Podbořanska č. 36. Prohlédněte si fotogalerii z aleje občánků.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video