ROZHOVOR: Obec Černovice se od 19. století neustále rozrůstá

Tomáš Skřipský 2019-09-21 10:19:00

ČERNOVICE – Pokud bychom na Chomutovsku hledali obec, jejíž podobu zásadně ovlivnila těžba hnědého uhlí, budou Černovice na pomyslném seznamu velmi vysoko. Kvůli dobývání strategického zdroje energie byla do vsi přeložena železniční trať Chomutov – Karlovy Vary a proťala ji i nová silnice I/13 vedoucí tímtéž směrem. Přesto se ve starobylé obci, připomínané prvně v roce 1281, lidem bezpochyby dobře žije; od roku 1869 se totiž počet domů v Černovicích nepřetržitě zvyšuje: z původních 57 na více než 200 v roce letošním. Starostky Zdeňky Peroutkové, která po letošních volbách navázala na práci svých předchůdců, dvou Beranů – otce Milana a syna Petra –, jsme se zeptali:

Co je od vašeho nástupu do funkce nového a co nového se chystá?

Nejbližší chystanou akcí je výměna veřejného osvětlení v obci, které je přes dvacet let staré. Už máme podepsanou smlouvu na projekt, s jehož financováním nám pomohly Severočeské doly Chomutov. Ještě letos chceme vyhlásit výběrové řízení na dodavatele a začít první etapu co nejdříve. Financovat ji bude obec s případným přispěním Severočeských dolů. Pokusit bychom se chtěli také o získání dotace.

Kolik etap bude celkem?

Dvě. V té první vyměníme nejvýše 160 lamp a bude stát do osmi miliónů korun. Spolu s novými kabely položíme i chráničky pro budoucí pokládku optických datových kabelů. Druhá etapa bude zahrnovat plus minus dvacet nových lamp a vybudování komunikace od hřbitova směrem k Málkovu, kde vzniká nová část obce a je zatím bez osvětlení. Na tuto etapu požádáme o dotaci.

Co dalšího chystáte?

V červenci jsme koupili pozemek, na kterém bude stát nová čistička odpadních vod. Ta stávající je z devadesátých let a má kapacitu 505 ekvivalentních obyvatel, i když napojeno je jich o něco více. Stávala původně na kraji obce, ale jak se Černovice rozrůstaly, vyrostly kolem ní rodinné domy. Jejich obyvatelům přítomnost „ČOVky“ pochopitelně vadí. Chystáme se vyhlásit výběrové řízení na projekt nové čističky s kapacitou kolem 1 500 ekv. obyvatel, aby to nebrzdilo rozvoj obce. Stát bude u valů Severočeských dolů a na realizaci dojde v letech 2020 nebo 2021, až budou vypsány vhodné dotační tituly.  Do konce října bychom také rádi stihli hlavní prohlídky všech mostů v Černovicích, kterých je celkem šest, plus jeden, který je pravděpodobně společný se Spořicemi; pět jich vlastní obec, a u jednoho hledáme vlastníka. Právě u posledně jmenovaného bude nutná urgentní oprava, podobně jako u jednoho ve vlastnictví obce. 

Jaké máte plány na příští rok?

V roce 2020 bychom rádi získali do vlastnictví pozemek pod pomníkem obětem I. světové války v centru obce, který byl po II. světové válce přestavěn na pomník rudoarmějcům. Nyní dílo oficiálně stojí na pozemku neznámého vlastníka. Běžný postup je, že stát zveřejní výzvu, ať se vlastník přihlásí; pokud tak neučiní, pozemek po deseti letech státu propadne. My se pokoušíme o zkratku – požádali jsme pozemkový úřad, aby kolem vlastnictví parcely provedl šetření. Úřad v řádu několika dnů zjistil, že pozemek patřil německému občanovi, který byl po válce odsunut, a nikdo jiný jej nenabyl. My teď můžeme na základě tohoto zjištění požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby pozemek převedl na stát hned, bez obvyklé desetileté lhůty. Poté o převod pozemku do svého vlastnictví může zažádat obec.  Výhledově se pak chystáme obnovit výklenkovou kapličku Nejsvětější Trojice, která stávala na okraji obce a byla zbořena. Lidé si sochy i kameny z ní rozebrali, ale podařilo se mi čtyři kvádry dohledat. Další čtyři pak vykopal místní patriot Pavel Binder. Zachráněn byl i obraz svaté rodiny, a tak doufám, že kapličku se jednou podaří obnovit jako upomínku toho, že Černovice původně bývaly kamenickou obcí. Kámen odsud byl použit například při stavbě kostela sv. Kateřiny v Chomutově či děkanského kostela v Mostě. 

Co sportovní a společenský život v obci? Jsou zdejší obyvatelé rádi pospolu?

Jsou, protože v Černovicích funguje hned několik spolků. Jedním je například spolek Obec pro občany, který pravidelně pořádá hudební Černovický fesťáček; ten letos mimochodem zaznamenal rekordní účast, když jej poslední sobotu v červenci navštívilo na 600 lidí. Týž spolek stojí i za každoročním rozsvěcením vánočního stromu a za pořádáním keramických dílen pro děti i dospělé. Další jsou Meruňkovic pohádkové Bytosti, jejichž společenství je úzce spjato s místním sborem dobrovolných hasičů a každý rok pořádá dětský den, pohádkový les a mikulášskou besídku. Zapomenout nesmím ani na fotbalisty, kteří organizují čtyři dětské oddíly a pořádají Den s fotbalem, a na místní Klub vojenské historie. Ten organizuje každoroční pálení čarodějnic.


Foto: Pomník rudoarmějcům v centru Černovic, stojící na pozemku neznámého vlastníka. Obec chce pozemek napřesrok získat. Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video