Seniorská obálka může zachránit život

Soňa Šímová 2019-09-22 10:16:00

CHOMUTOV (spe) — Senioři si mohou nově na magistrátu vyzvednout takzvanou seniorskou obálku. Ta má pomoci záchranářům rychle zjistit informace o zdravotním stavu v případě, kdy naléhavě potřebuje jejich pomoc.

„Stále přibývá případů, kdy je senior po náhlých zdravotních potížích nucen přivolat si sám záchrannou pomoc. Lidé v tomto stavu však často nebývají schopni odpovídat na požadované otázky. Správně vyplněná seniorská obálka tedy může záchranným složkám výrazně ulehčit potřebnou péči nebo dokonce zachránit život,“ uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Milan Märc.

Obálka je opatřena magnetickým i lepicím pruhem. Uvnitř ukrývá formulář obsahující důležité informace o seniorově stavu jako např. prodělané nemoci, užívané léky nebo alergie. Důležité samozřejmě je, aby byl tiskopis vyplněn co nejaktuálněji, popřípadě doplněn o poslední propouštěcí zprávu z nemocnice. Ta může záchranářům leccos prozradit. „Je také nutné, aby byla obálka umístěna na viditelném místě. Takovým nepsaným pravidlem je umístění na dveřích lednice, nebo na vnitřní straně vstupních dveří do bytů,“ doplnila vedoucí Odboru sociálních věcí Dagmar Mikovcová.

Dotazník je navíc navržen tak, aby bylo jeho vyplňování pro seniory co nejjednodušší. Důležité údaje jsou tedy označeny červeně, doporučené údaje žlutě a údaje, jejichž vyplnění je pouze na vůli seniora, jsou označeny zeleně. Pro vyplnění obálky je nicméně doporučena pomoc rodinných příslušníků či jiných osob blízkých.

Kompletní sady seniorských obálek budou k dispozici od 5. září 2019 na chomutovském magistrátu. Konkrétně ve Zborovské ulici na Odboru sociální věcí (1. patro) v kanceláři č. 126. Formulář je také ke stažení na webu města (www.chomutov-mesto.cz/cz/seniorska-obalka).

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video