Člověk v přírodě nabídne Voříškiádu i Krajskou výstavu psů

Jarka Cibulková 2019-09-25 08:43:00

LOUNY (caj, tz) — Poslední víkend v září se letos naposledy otevřou brány lounského výstaviště. Od pátku 27. do neděle 29. září se chystá oblíbená výstava Člověk v přírodě s expozicí Řemesla a kreativita. Kromě drobného zvířectva se můžete těšit na soutěž o nejhezčího voříška či Krajskou výstavu psů.

Tradice výstavy Člověk v přírodě spadá do roku 1931. V dnešní době je to výstava podporující především chovatelské, rukodělné, seniorské a dětské zájmové spolky.

„Již od roku 2001 spolupracujeme s Českým svazem chovatelů, Okresní organizací Louny. Svaz chovatelů v rámci výstavy zajišťuje výstavu drobného zvířectva — králíků, holubů, drůbeže, drobného ptactva. Zájem o chov drobných hospodářských zvířat se v posledních letech neustále snižuje. Výstavy tohoto druhu tak pomáhají k zachování existence zájmové činnosti s dlouholetou tradicí. Jedním z našich cílů je podnítit zájem o chovatelství také mezi mladšími generacemi. Nadšenci, kteří se touto náročnou zálibou zabývají, představují na výstavě výsledky své celoroční činnosti,“ připomněla Štěpánka Portz z pořádající společnosti Diamant Expo.

Od roku 2015 spolupracují s kynologickým svazem, který v rámci výstavy Člověk v přírodě vždy v neděli pořádá jednodenní akci — Krajskou výstavu psů. Od stejného data probíhá také se spolupráce s chovatelkou Evou Blažejovou, která v sobotu uspořádá Soutěž o nejhezčího voříška města Loun.

Krajská výstava psů je určená pro chovatele psů s průkazem původu. Na akci se v neděli představí na 130 plemen a do soutěže je jich přihlášeno na čtyři sta. Návštěvníci výstavy zde mají jedinečnou možnost vidět různá plemena psů, promluvit s jejich chovateli o povaze a chovu daného plemene. Oproti tomu Voříškiády se může zúčastnit každý majitel psa. Je to velmi oblíbená akce, kdy pan Blažej hodně zajímavě hovoří o jednotlivých plemenech a jejich „míchanicích“ a doporučuje, které plemeno je vhodné pro kterého chovatele.

„V neposlední řadě jsme v letošním roce zahájili spolupráci s panem Žambochem ze společnosti Terra Animal, který se ujal úkolu představit v rámci výstavy exotická zvířata. Díky svým bohatým zkušenostem podá důležité informace o správném chovu a výběru zvířete,“ doplňuje Štěpánka Portz. Akce je místního charakteru, ale vysoké kvality. Nebude chybět ani zajímavý doprovodný program, zajištěný zájmovými spolky z města Loun a blízkého okolí.

V exotickém pavilonu se například dozvíte vše o chovu exotických zvířat a zároveň si je budete moci rovnou zakoupit. Z plazů se můžete těšit na hady, gekony, agamy, suchozemské i vodní želvy. Dále na sklípkany, některé tropické druhy bezobratlých a podobně. Vše zde bude ve víceru druzích. Ze savců uvidíte křečky, morčata, zakrslé králíky. V pavilonu najdete i okrasné ptáky a ryby. Ke všemu vystavovanému bude také veškeré vybavení k chovu, včetně živého krmení pro plazy.

Tradičně nebude chybět ani přehlídka dravých ptáků, ukázka a výcvik koní, kynologická show, plno edukativních programů pro děti i dospělé z oblasti chovu drobné domácí zvěře i exotické zvěře či vystoupení mažoretek z Taneční školy Luna Louny.

Z Olomouce přijede speciální tým, který představí své psy trénované na vyhledávání pohřešovaných osob. Svou dovednost předvedou čtyřnozí záchranáři přítomnému publiku. Český svaz chovatelů se představí v pavilonu D a jeho okolí. Prezentovat bude na 170 králíků, 80 holubů, drůbež a další. Dále okrasné a exotické ptactvo či morčata. V pavilonu A a jeho okolí bude souběžně s výstavou Člověk v přírodě probíhat Potravinářský a nápojový salon. Ve vnitřních a venkovních prostorech se budou prezentovat firmy zaměřené na potravinářské zboží a gastronomii, ale najdete zde i pomůcky do domácnosti. Milovníci vína si přijdou na své, při ochutnávce burčáku a různých druhů vín.

Na výstavišti najdete několik zástupců městských útulků, které představí psy a kočky hledající své nové pány. Výstavy se zúčastní i zahradnické firmy se svou nabídkou okrasných keřů, jehličnanů, trvalek a mnoha jiných výpěstků. Na venkovní ploše se představí řada řemeslníků, u kterých si můžete zakoupit keramický nebo smaltovaný hrneček, historické sklo, originální oděvy, svíčky a další.

Každý, kdo má rád přírodu, zvířata, dobré jídlo, pití a originalitu, si na výstavě Člověk v přírodě a Řemesla a kreativita na výstavišti v Lounech najde to své. Denně je otevřeno od 9 do 17 hodin.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video