V Liběšicích už občané nouzi o doktora nemají

Hedvika Mašková 2019-09-23 14:00:00

Předminulý čtvrtek byl pro obec Liběšice svátkem. A proč? Po dlouhém a usilovném boji starosty Petra Valenty se zde po dvou letech odmlky otevřelo nové zdravotnické středisko. V něm začne od příštího měsíce ordinovat praktický lékař Jaroslav Rotek.

Dnešní doba se potýká s nedostatkem praktických lékařů. To už však od minulého týdne neplatí pro obec Liběšice. Tam v přízemí obecního úřadu, kde dříve bývala lékárna, vznikla nová ordinace. Velkou měrou se o to zasloužil zdejší starosta Petr Valenta.

,,Málokterá obec, jako je ta naše, má vlastního lékaře. Já si toho vážím o to víc, protože vím, jaké to bylo s panem doktorem bojovat. V prvopočátku mi řekl razantně ne, ordinovat nepůjdu. Já jsem odolával a dva roky ho přemlouval, načež tu dnes otevíráme ordinaci. Radujme se z dnešního dne, protože máme proč,“ zaznělo z úst starosty Petra Valenty při slavnostním otevření ordinace v Liběšicích.

Významného dne pro obec a její občany se zúčastnila rovněž senátorka a starostka Žatce Zdeňka Hamousová, podle níž si tento počin zaslouží velké uznání. ,,Je to hrdinství obou účastníků procesu, že se otevírá ordinace praktického lékaře na venkově a ještě v takovém rozsahu ordinačních hodin. Velkým pozitivem je, že je prakticky místní a ještě propojen přes manželku se všemi zdejšími. Přejeme vám, ať máte málo práce a budeme se bavit o prevenci, které není nikdy dost, ale nemoci chodí po lidech a ne po horách, a to si myslím, že všichni dobře víme. Ať se vám zde dobře ordinuje a daří,“ popřála novému lékaři Zdeňka Hamousová.

Mezi zúčastněnými nechyběli ani zástupci školství, zastupitelé i zdejší podnikatelé. ,,Při své práci jsem každodenně s občany a starosty ve městech a na vesnicích a setkávám se spíše s opačným trendem, že se se zármutkem ordinace zavírají. Z roviny liběšického občana se pánům klaním, protože udělali obrovský kus práce. Z roviny makléře patří Liběšice na Žatecku mezi nejvyhledávanější obec. Kdybych tu měl deset domů k prodeji, tak je obratem prodám, protože se sem lidé stahují. Otevřít zde ordinaci je další obrovské plus pro budoucí občany, protože dnes základní zdravotní péče na vesnicích není. Lidé musí dojíždět. My zde tedy máme něco opravdu výjimečného, takže si toho važme. Oběma přeju mnoho úspěšných dní. Povedl se vám obrovský kus práce,“ promluvil rovněž občan Liběšic a realitní makléř Petr Andrášek.

Ke slovu se dostal také nový doktor Jaroslav Rotek, který pro pacienty otevře svou ordinaci 1. října a bude jim k dispozici během ordinačních hodin každý všední den, ale pro objednané také v sobotu. ,,Musím přiznat, že jsem nikdy nemyslel, že tu skončím. Ukončil jsem státní službu, odešel do důchodu a říkal jsem si, že budu odpočívat, starat se o svou nemovitost a přinesu si trochu klidu. To jsem se ale spletl, protože jsem potkal pana starostu a začal dvouroční boj, kdy mě přesvědčoval, ať do důchodu neodcházím, když je tu potřeba lékař. Byl opravdu neodbytný,“ smál se Jaroslav Rotek a pokračoval: ,,Když mě neustále přesvědčoval, tak člověku dojde, že když něco umí, měl by v tom pokračovat dál. Vnesu takové přání, aby se investice zdařila a aby občané dostali základní péči. Aby obec cítila, že zde lékaře má.“

Po proslovech a přestřižení pásky požehnal novou ordinaci otec Vilém působící v liběšické farnosti a ještě jednou avizoval, že jde o velikou událost, jelikož lékaře potřebují všichni.

V Liběšicích dříve dlouhé roky ordinovala doktorka Růžena Černá, která před dvěma lety s praxí skončila. Po pauze a vydařeném vyjednávání se podařilo během krátké doby vybudovat ordinaci, jejíž zřízení stálo přibližně 200 tisíc korun. Dvě třetiny poskytla obec a jednu třetinu doktor Rotek. Náklady na energie bude hradit obec a nájemné za ordinaci bude pouze symbolické, a to jedna koruna ročně.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video