Vlci v Krušných horách mají mladé. Bude o nich beseda

Tomáš Skřipský 2019-09-30 08:01:00

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ (tos) — Na besedu s „Krušnoholkou“ Štěpánkou Kadlecovou, která je koordinátorkou tzv. Vlčích hlídek Hnutí DUHA v Krušných horách, zve Strana zelených v Klášterci nad Ohří. Povídání s prostým názvem „Vlci v Krušných horách“ se koná v úterý 1. října od 18 hodin v klášterecké restauraci Símalka.

Během večera dojde i na promítání krátkého dokumentu a vstup na akci je zdarma.  Povídání to jistě bude zajímavé už tím, že na konci letošních prázdnin se historicky poprvé od doby, kdy se vlci vrátili do České republiky, podařila potvrdit reprodukce i u krušnohorské smečky. „Vzhledem k rozloze Krušných hor jde o velký úspěch. S jistotou se dá zatím říci, že se smečka rozrostla minimálně o tři vlčata. Je pravděpodobné, že se po Krušných horách pohybují další jedinci i mimo tuto smečku. 

Terénní pracovníci Hnutí DUHA se pokoušejí zjistit, zda se jedná o samotáře, vlčí pár nebo o další kompletní smečku,“ informovalo hnutí na webových stránkách šelmy.cz.

Sama Štěpánka Kadlecová první oficiálně potvrzené narození vlčat v Krušných horách komentuje s nadšením: „Je skvělé, že se po třech letech usilovného monitoringu podařilo najít místo, které nám poskytlo nejen úchvatné záběry na dospělé jedince, ale zároveň na tři vlčata, a potvrdilo se tím, že se vlkům v naší krajině daří.“ První dobrovolné Vlčí hlídky vznikly před rovnými dvaceti lety, kdy se v Beskydech vydali jejich první členové hledat mimo jiné pobytové znaky této vracející se šelmy. V příštích týdnech se opět uskuteční celkem sedm víkendových seminářů pro nové dobrovolníky po celé České republice. Jejich součástí budou informace o životě našich velkých predátorů, celodenní terénní exkurze s praktickou ukázkou stopování či přednášky odborníků z Hnutí DUHA, místních správ chráněných krajinných oblastí a dalších odborných institucí. Program doplňuje také promítání dokumentárních snímků a záběrů z fotopastí.

Letošní první školení se uskuteční druhý říjnový víkend ve Vejprtech. I díky proškoleným dobrovolníkům se jen za minulý rok podařilo získat téměř 2 000 důkazů o přítomnosti velkých šelem a více než 150 záznamů o výskytu vydry, jeřábka a dalších vzácných druhů.

Foto: Dvě ze tří vlčat, jejichž narození v Krušných horách letos poprvé potvrdily fotopasti Vlčích hlídek Hnutí DUHA. Foto: Hnutí DUHA — šelmy.cz

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video