Topná sezóna odstartovala

2019-09-25 13:17:17

Žatec (PI) Oproti loňskému roku o týden dříve. Řeč je o začátku topné sezóny, o kterém rozhodlo představenstvo společnosti Žatecká teplárenská na základě příslušných předpisů a vývoje počasí. Obyvatelé odebírající teplo z centrálního zdroje tak mohou od 18. září zapnout, vypnout či regulovat vyhřívání ve svých bytech a budovách.

,,Povinnost zahájit dodávky tepla vyplývá ze zákona č. 197/2007 Sb, která stanovuje, že topné období trvá od 1. září do 31. května. V tomto topném období musí být splněna podmínka, že denní teplota je nižší než 13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a dle výhledu počasí se neočekává zvýšení teploty nad 13 °C,“ vysvětlila náměstkyně Žatecké teplárenské Miroslava Schönbeková a doplnila: ,,V Žatci jsme oproti loňskému roku začali o týden dříve a ještě před tím, v prvním zářijovém týdnu, bylo zatopeno v žatecké nemocnici i na finančním úřadě.“

Žatecká teplárenská disponuje čtyřmi kotli, z nichž každý má dle kotelnické tradice ženské jméno. Kotli s pracovním názvem K1 se říká Janička a má výkon 5 MW. Topí se v něm uhlím a dřevěnými peletkami, ale pro výrobu tepla se zapíná jen tehdy, když delší dobu hodně mrzne.

Kotel K2 (Verunka) má výkon 10 MW a funguje na stejném principu jako Janička. Oba kotle mají společné i to, že v rámci postupné modernizace prošly rekonstrukcí jako poslední.

Marfuša, kotel K3, dosahuje výkonu 11,63 MW a topí se v něm pouze uhlím. Do topné soustavy je zapojen jen tehdy, když je dle počasí potřeba.

Naopak kotel K4 (Miruška) pracuje nepřetržitě. Jeho provoz je totiž z hlediska nákladu nejlevnější a také nejekologičtější a nejvýdělečnější. Spaluje se v něm biomasa a je zapojený po celý rok.

Miroslava Schönbeková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video