Jablka, kaštany i posvícení. Přečtěte si, co přinesou farmářské trhy až do konce roku

Soňa Šímová 2019-09-27 13:27:00

REGION (soš) — Až do 16 hodin si dnes můžete nakoupit na farmářských trzích na jirkovském náměstí. Od 14 hodin vám k tomu dokonce zahraje kapela. Pokud to dnes nestihnete do Jirkova, máte možnost si nakoupit od regionálních prodejců také zítra od osmi do dvanácti hodin na chomutovském náměstí. Co nabízí dnešní a zítřejší trhy a na co se můžete těšit do konce roku? Na to jsem se zeptala organizátora Severočeských farmářských trhů Adama Webera.

Co najdou lidé dnešních jirkovských trzích?

Dnes jsme to pojali jako Jablečné slavnosti, které jsou v Jirkově už po šesté. Byla to jedna z prvních doplňkových akcí, kterou jsme začali dělat. Návštěvníci zde tradičně najdou několik stánků s ovocem a zeleninou, řezníka, pekaře a další. Dopoledne probíhala soutěž o nejdelší jablečnou slupku. Soutěžící museli oloupat jablko na jeden zátah a pak se slupka přeměřila. Do jedné hodiny mohli nosit návštěvníci také pokrmy a nápoje z jablek, z nichž nejlepší vyhrál tašku plnou dobrot z trhů. Od 14 hodin bude hrát kapela.

Kdy bude v Jirkově další trh. A jak se osvědčilo pořádání v pátek?

V Jirkově budou poslední pátek 25. října. Pátky jsou fajn dopoledne, kdy chodí například hodně seniorů nebo maminek na mateřské. Odpoledne už bývají slabší. Dnes jsme se je rozhodli protáhnout až do 16 hodin, jestli budou chodit lidé po práci. Na příští rok bychom rádi s městem domluvili i nějaké sobotní termíny.

Trhy v Chomutově se posunuly o týden. Ti kdo nestihnou dnes jirkovské, mohou tedy vyrazit zítra do Chomutova. Co tam čeká na návštěvníky? A jaké doplňkové akce proběhnou tam?

V Chomutově bude zítra trh klasický tak, jak ho všichni již znají. Počítáme, že na tom dalším, který se uskuteční 12. října, už budou prodejci nabízet dušičkové zboží, jako například různé podzimní vazby a podobně. Nejbližší akce se uskuteční 26. října. To proběhne první zkušební akce zaměřená na kaštany a víno. Vyzkoušíme tak něco nového, co jsme ještě nikdy nedělali a co k podzimu zkrátka patří. Na kaštany máme zahraničního dodavatele kaštanové hmoty, protože v České republice to nikdo nedělá. A snad inspirujeme někoho tady u nás, protože prodávat jedlé kaštany a výrobky z nich má budoucnost. K jejich výhodám patří, že jsou přirozeně bezlepkové, chutné, zajímavé a dá se z nich udělat spousta dobrot. S vínem bychom chtěli pozvat vinaře z Března, možná i někoho z Moravy. Nově budeme zavádět také stánky s teplým občerstvením. Návštěvníci tam tak budou moct nejen posnídat, ale také poobědvat. Tím bychom rádi na trzích posunuli gastro trochu dál.

A jaké budou akce v listopadu a prosinci?

Listopad v Chomutově ještě plánujeme. Ale rádi bychom uspořádali něco podobného, jako bude v Kadani 2. listopadu. To budou trhy na téma posvícení. K němu patří různé koláče a další občerstvení, zahraje dechovka a bude i další program. V Kadani jsou trhy každou třetí středu až do listopadu. A čtyřikrát do roka ještě navíc v sobotu.

V Chomutově budou ještě dva trhy v prosinci. Jen nebudou na náměstí, ale na tržnici u infocentra. Tím, že se posunuly o týden, vyjdou ty poslední na 21. prosince. Poslední termín navíc přinese výhodu, že si návštěvníci mohou nakoupit například brambory na salát, vinné klobásy či dokoupit cukroví. Doporučujeme, aby si u svých oblíbených prodejců pro jistotu tyto nezbytné vánoční položky rezervovali. Tyto trhy budou zároveň úplně poslední letošní v kraji a začneme zase na konci ledna tradičními zabíjačkovými hody.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video